Leefstraten: groen en gezellig

Yogales in de Grasstraat
Foto: Jorik van der Hoek

Je stapt je voordeur uit en je staat op ‘de camping’. Dat gevoel krijgen de bewoners van de Grasstraat en de Hennepstraat als ze in de zomervakantie hun straat weer van parkeerplaats omtoveren tot leefstraat. Voor Jasper van Dijk, sinds drie jaar bewoner van de Grasstraat, was het een van de redenen om in de straat te gaan wonen.

“De straat voelde al als een warm bad”, vertelt hij, “maar de leefstraat heeft ons nog hechter gemaakt. Het is vooral fantastisch voor de kleintjes, die heerlijk op de kunstgrasmat die we uitrollen kunnen spelen, maar de grotere kinderen en de ouders vinden het net zo leuk, om samen te badmintonnen en te borrelen bijvoorbeeld.” In de Grasstraat is de leefstraat er al zo’n zes jaar. Gedurende de schoolvakantie wordt de straat met hekken en verkeersborden afgesloten, en ingericht met zitjes, picknicktafels, verlichting, een zwembadje en een hangmat. Het is verplicht om eerst een draagvlakonderzoek te doen. “Natuurlijk zijn sommigen er minder blij mee omdat het parkeerplaatsen kost en er soms wat geluidsoverlast is. Maar door met die mensen in gesprek te gaan is het tot nu toe altijd gelukt”, aldus Jasper.

Om de hoek, in de Hennepstraat wordt dit jaar voor de vierde keer een leefstraat georganiseerd. Initiatiefnemers zijn Adriaan Kil en Ellen Dijkhuizen. “In onze straat is het een onderdeel van de vergroening”, vertelt Adriaan. “We wilden meer bomen en planten, en twee parkeerplaatsen opgeven om de fietsenchaos te reguleren. Ook wij deden een draagvlakonderzoek. Vooral in de omliggende straten was men bang voor parkeeroverlast, maar zoveel auto’s zijn hier niet.” Vorig jaar experimenteerden de bewoners voor het eerst met echte graszoden. Door de vele regen bleven ze prachtig groen en konden zelfs met moeite weer weggehaald worden. Potten en bakken met kruiden en planten, regentonnen en zelfs boompjes maken de groene oase compleet. Ook was er een programma: het cappuccinoterras, yogalessen, een boomspiegelworkshop onder leiding van Leon van ‘Groen boven grijs’, een wijnproeverij, een silent disco en barbecue als afsluiting. Alle reden om er ook dit jaar weer naar uit te kijken.