Spelen in de wijk

In Wittevrouwen en de Zeeheldenbuurt samen wonen ruim duizend kinderen onder de 15 jaar, zo lazen we onlangs in deze krant. Gelukkig hebben beide wijken een ruim aanbod aan speelplekken. Wat is waar te doen? Ondergetekenden, beiden moeder van jonge kinderen, lichten de plekken uit die zij het leukst vinden.

Op buitenspeelkaart.nl vind je alle speelplekken in één oogopslag.In de twee buurten samen zijn volgens de buitenspeelkaart al zestien speelplekken te vinden, en net erbuiten nog een aantal. Genoeg te ontdekken dus, maar neem zeker eens een kijkje op de volgende plekken.

In de wijk Wittevrouwen:

  • De Bikkershof

De speeltuin in de Bikkershof – tussen Bekker- en Goedestraat – ligt in een verrassende oase van groen: een ecologische tuin, beheerd door omwonenden. Er staan twee ‘wipkikkers of -slakken’, een zandbak, een klimrek en een multifunctioneel speeltoestel met glijbaan, klimnet en, – om koers te houden – ook een stuurwiel, kompas en verrekijker. Wie uitgespeeld is, kan nog langsgaan bij het konijn en de kippen. Een fijne en rustige plek om met kleine kindjes naartoe te gaan.
Dagelijks van 9.00u to t 18.00u. www.bikkershof.nl

  • Bollenhofsestraat/Bootspeeltuin

Waar ook BSO de Warmoes buiten speelt, tussen de Bollenhofsestraat en het Hoefsmederijpad, naast het Anatomiegebouw, is deze ruime speeltuin te vinden. Er is een afgesloten gedeelte met een grote boot waar op geklommen, ‘gevaren’ en gegleden kan worden. Ook zijn er hier twee wiptoestellen en wat bosjes, fijn afgesloten voor de kleinste kindjes. Verder is er een groter speelgedeelte met onder andere schommels, een wip en een voetbalkooi. Het leukste aan deze speeltuin is het uitgebreide badje dat bij warm weer gevuld wordt en een fonteintje heeft. Heel leuk voor de kleinsten om in rond te lopen, maar wat grotere kinderen (< 8 jaar) hebben er ook plezier. Het is een nette en vooral buiten de BSO-tijden rustige speeltuin.

  • De Achtertuin

Ook tussen de Bekker- en Goedestraat, maar dan een blok verder, met ingang aan de Gildstraat, ligt De Achtertuin. Omwonenden wilden De Achtertuin vergroenen en speeltoestellen verbeteren. Dit bewonersinitiatief kon rekenen op veel input uit de buurt en leidde ertoe dat de gemeente in de zomer van 2023 kwam met een definitief ontwerp voor herinrichting. Afgelopen november zijn de werkzaamheden begonnen. Nu is het zo goed als klaar. De grote zandbak die er was is nu helemaal gevuld met prachtige houten speeltoestellen. De glijbaan ligt op een met gras begroeide heuvel. Er is een (betegeld) sportveld en een tafeltennistafel. Je kunt aan de picknickbanken zitten en hebt dan goed zicht op je kroost. Dit belooft een heerlijke speelplek te worden!

Aan de rand van de wijk:

  • Stadsboerderij Griftsteede

Deze ruim opgezette kinderboerderij met grote speeltuin in het Griftpark, beheerd door Utrecht Natuurlijk, biedt voor kinderen van alle leeftijden vermaak. Bezoek de dieren in de weide of in de binnenhokken, ga binnen in de speelhoek knutselen of ontdek de speeltuin. Los van de vele en verschillende speeltoestellen is er een voetbalkooi, voetbaltafel, tafeltennistafel, kabelbaan en waterpomp. Fietsjes, emmertjes en schepjes zijn aanwezig. Bij warm weer wordt het badje gevuld met water. Het terrein is goed onderhouden, toestellen en losse speelmaterialen zien er keurig en intact uit. Het is er schoon, opgeruimd, netjes. Verder worden er regelmatig activiteiten georganiseerd voor peuters en grotere kinderen. Er is een boerderijwinkel met koffiehoek, waar taartjes en lokale producten te koop zijn.
Dinsdag t/m zondag, buitenspeeltuin en kinderboerderij 10.00u – 17.00u; binnenspeelplek gaat rond 16.00u dicht. www.utrechtnatuurlijk.nl/locaties/griftsteede

Net buiten de wijk:

  • Torteltuin

Deze omheinde speeltuin naast het Griftpark, aan het einde van de Kwartelstraat, richt zich speciaal op baby’s en peuters. Nette, overzichtelijke plek, het is ruim maar oogt knus, je kunt je kind goed in de gaten houden terwijl je zelf koffie drinkt die in de keet te koop is. Er zijn fietsjes, emmertjes en nog allerhande los speelgoed aanwezig. Genoeg zitplekken voor ouders, zowel in de zon als in de schaduw.
Let op, je moet hier wel entree betalen (1 euro per persoon), of een jaarabonnement voor het gezin kopen.
Maandag t/m vrijdag 09.30u – 17.30u; zaterdag 11.30u – 15.30u; zondag gesloten; van maart tot december. www.torteltuin.nl

  • De Pan

Ruime speeltuin voor peuters en kleuters in Tuindorp, ingang aan de Prof. Dr. Magnuslaan of via Mevrouw Peer aan de Eykmanlaan. Goed onderhouden, mooie speeltoestellen (vorig jaar vernieuwd), met uitzicht op de treinen! Er zijn fietsjes aanwezig. Bij mooi weer wordt het badje gevuld met water. Je kunt bij de speeltuin zelf koffie halen. De speeltuin grenst aan Mevrouw Peer waar je koffie, taartjes, lunch binnen en buiten kunt nuttigen. Het terras kijkt uit op de speeltuin. Toilet aanwezig met verschoonkussen.

Ook hier moet je wel entree betalen (1 euro per persoon), of een jaarabonnement voor het gezin kopen.
Woensdag t/m maandag van 10.00u tot 17.00u; 1 maart t/m 31 oktober. Vanuit Mevrouw Peer kun je in de winter wel de speeltuin in. www.speeltuindepan.nl

  • Zeven Stroompjes

Strandje aan klein kunstmatig meertje met daarin eilandjes met speeltoestel in de Voorveldse Polder, te bereiken via het Lo Bruntpad. Openbaar, wordt door de gemeente onderhouden. Met lekker weer een plek om rustig met je kind aan of in het water te spelen, of op het grasveld ernaast, waar ook voldoende schaduwplekken zijn. Ondiep water, prima voor peuters en kleuters (natuurlijk met zwembandjes) om in het water te spelen. Neem een zwemluier mee! Er is overigens geen toezicht, dus je moet zelf je kind in de gaten houden.
Daarnaast goed om alert op te zijn: het is er niet superschoon, her en der liggen sigarettenpeuken of ander afval, zoals in elk gemeentelijk/openbaar park. Het water ziet er niet altijd fris uit en soms staat er een bord dat er blauwalg aanwezig is.

Door Florien Willems en Fenna Leijten