Met respect voor de ander jezelf verdedigen

Bij aikido leer je onder stress kalm en verbonden te blijven
Foto: Annet van den Akker

Maar weinig mensen weten dat er in een oude rijtuigstalling in de Oude Kerkstraat een echte dojo te vinden is. Maar liefst twee aikidoverenigingen hebben hier hun thuisbasis: Aikidovereniging Domstad en Yatagarasu Aikido Utrecht. Al vanaf 1997 wordt deze Japanse zelfverdedigingssport op deze plek beoefend.

Loog Landaal, nu voorzitter van Aikidovereniging Domstad, zocht naar een manier van zelfverdediging nadat hij een keer was aangevallen, en kwam zo in de Oude Kerkstraat terecht. ‘’Toen oprichter Henk met pensioen ging, dreigde het te stoppen’’, vertelt hij ‘’Daarom hebben we zelf een nieuwe club opgericht en de huur van het pand overgenomen.’’

Omdat die huur steeg, de energiekosten flink hoger werden en in coronatijd veel leden waren vertrokken, hing het voortbestaan aan een zijden draadje. Maar een nieuwe aikidovereniging bracht uitkomst: Yatagarasu Aikido Utrecht, opgericht in 2022, zocht een ruimte. De samenwerking verloopt in grote harmonie. “Wij zien elkaar niet als concurrenten, maar proberen samen deze mooie plek te behouden”, vertelt Karin Kares, hoofdleraar van Yatagarasu. “Dat lukt, met hulp van de verhuurder.”

Net als bij yoga heb je ook bij aikido verschillende vormen, legt Karin uit. “Zo gaat onze vereniging meer uit van de filosofie en de achterliggende gedachte van aikido. We zien het als een middel voor persoonlijke ontwikkeling.’’

Het Japanse woord aikido betekent ‘de weg van de harmoniserende energie’. In tegenstelling tot veel vechtsporten, waarbij het doel is de tegenstander te beschadigen, is het basisidee van aikido dat je met respect voor de ander jezelf kunt verdedigen. Je grootste tegenstander is niet de ander, maar ben je zelf. Je leert hoe je onder stress kalm en verbonden kunt blijven.

De sport is voor jong en oud, klein en groot, man en vrouw. Een les bestaat uit ademhalingsoefeningen, opwarmen en pas daarna komen de technieken aan bod.

‘’Er is geen competitie, het is een persoonlijk proces”, vertelt Floor Hannewijk, leraar bij Yatagarasu. “Zo groei je niet alleen in de sport, maar ook als mens.”

Wie meer over aikido wil weten is altijd welkom om een les bij te wonen. Bekijk de websites voor informatie over de lestijden.

 www.aikidoverenigingdomstad.nl en www.yagatarasu.nl