All Stars van vóór 2001

Ilse Heemskerk op haar balkon met een deel van haar collectie
Foto: Annet van den Akker

Ilse Heemskerk koopt haar eerste (knalrode) All Stars op twaalfjarige leeftijd van haar kleedgeld. Dat betekent het begin van een verzameling die gestaag groeit tot een collectie van 85 paren die ze ook allemaal zelf draagt. In 2011 wordt de privéverzameling een online winkeltje na een avontuur in Spanje.

De Converse All Star basketbalschoen ziet het licht in 1917 in Massachusetts en basketbalspeler Chuck Taylor maakt hem populair. All Stars zijn hoog of laag en hebben alle denkbare kleuren, van knettergeel tot gloedvol paars. Er zijn All Stars met belletjes voor kerst, kersen, hartjes, sterren en gehaakte bloemetjes. Ilse draagt groen-rood geruite met kerst, oranje bij WK’s en haar favoriete paar is bosgroen. Converse gaat failliet in 2001. “Ze hebben misschien te weinig geïnnoveerd”, aldus Ilse, “maar dat is ook de charme: de schoen is gebleven zoals hij was. Nike nam het bedrijf over en de productie is verplaatst naar Azië.”

Ilse verzamelt alleen schoenen van vóór 2001, want latere All Stars zijn eenheidsworst. “Bij de authentieke exemplaren zie je kleine verschillen, want ze zijn met de hand gemaakt. De neuzen worden gedipt in vloeibare rubber en uiteindelijk in een oven gebakken. 99 procent van de mensen heeft daar geen idee van. Ook niet dat je ze niet in de wasmachine moet doen, je maakt een Vermeer ook niet schoon met een schuursponsje. Ik zoek ze nu online en verkoop aan verzamelaars over de hele wereld. Dat levert ook leuke contacten op, zoals met een Amerikaan op leeftijd die beweert nog een paar te hebben gekocht uit de kofferbak van Chuck Taylor zelf.”

Soms stuit ze op een goudmijn, zoals de tweeduizend paar schoenen in een sportwinkel in Madrid. Het verhaal over het winnen van het vertrouwen van de eigenaar, het transport van de schoenen, de problemen bij de douane en de opslag beslaat een volledige avonturenroman.  Ilse heeft meer hobby’s: ze ‘redt’ voedsel door fruit te drogen of er jam of wijn van te maken. De verkoop van schoenen en het verwerkte fruit dekken gemaakte kosten. “En af en toe een etentje met mijn vrouw Natalie”, meldt Ilse breed grijnzend.