Een hoofd vol weetjes

Kapper Cees: ‘Ik knip en klets met iedereen’
Foto: Helen Kret

Al ruim dertig jaar zit Herenkapsalon Cees aan de Alexander Numankade. Klanten komen van overal, uit de wijk, maar ook van ver daarbuiten. Ze zijn van alle leeftijden en van alle rangen en standen. “Van vuilnisman tot professor, ik knip en klets met iedereen.”

Cees van Berkel is nog een ‘ouderwetse’ herenkapper. “Tegenwoordig is het één opleiding, maar ik vind het heel verschillende disciplines. Er is een wezenlijk verschil tussen een mannen- en een vrouwenschedel.” Om er met een grijns aan toe te voegen: “De vorm hè, niet de inhoud.”

Zo’n tachtig procent van zijn klanten komt zeer regelmatig. “Veel mensen die ooit in de buurt hebben gewoond en zijn verhuisd, blijven komen.” Een klant van het eerste uur is Paul van Tiel uit Tuindorp. “Cees knipte mij en mijn zoons al toen hij nog bij kapsalon Van der Weerd aan de Jan van Galenstraat werkte. Toen Cees voor zichzelf begon, zijn we meegegaan. Onze zonen hebben nu zelf kinderen, en die komen ook weer hier.”

De wijk is in die dertig jaar wel veranderd, vindt Cees. “Wittevrouwen was een volksbuurt, nu is 95 procent ‘import’ en praat bijna iedereen ABN, niks ‘Uteregs’ meer. En vroeger kende iedereen elkaar, nu is er niemand thuis overdag.”

Bij de kassa ligt ‘Muurkunst in Utrecht’, een fotoboek samengesteld door een vaste klant. “Honderden foto’s uit alle Utrechtse wijken. Heeft die jongen allemaal zelf gemaakt. Een echte hobbyist, dat vind ik leuk.” Diezelfde klant stelde ook een ‘Haar-Top 20’-cd voor hem samen, met liedjes over ‘haar’. Van een andere klant kreeg hij een schilderij dat Cees als kapper voorstelt, schaar en kam in de hand. “In eerste instantie dacht ik, wat moet ik ermee, zo’n modern ding, maar nu wil ik het nooit meer kwijt. Het hoort bij het interieur.” Voorlopig weet Cees nog niet van ophouden. “Al veertig jaar spreek ik iedere dag zo’n tien, vijftien mensen. Dat zou ik niet willen missen. En door al dat geouwehoer weet ik ook steeds meer. Ik heb zo’n hoofd dat helemaal vol zit met weetjes. Maar daardoor klets ik ook gemakkelijk met iedereen.”

https://www.kappers.nl/utrecht/kapsalon-cees