Winterlandschap van lego

Jeroen Sijtsma bouwt aan zijn winters legolandschap
Foto: Helen Kret

Voor het vierde jaar op rij bouwt Jeroen Sijtsma, kok bij Peter’s Bistro in het Griftpark én fervent legoliefhebber, een winters landschap in legostenen achter het raam van het restaurant. “Dit jaar zitten er zeker dertig- tot veertigduizend steentjes in.”

Gebruikte hij voorgaande jaren nog piepschuim als ondergrond voor de grotere objecten, nu bestaat zijn landschap voor honderd procent uit legostenen. “Vandaar ook die enorme hoeveelheid steentjes.” Al in oktober begint Jeroen thuis met het in elkaar zetten van onderdelen van het landschap. “Ik heb geen vooropgezet plan, de ideeën komen al bouwende. Wel wil ik er altijd wat hoogte in, en iets wat beweegt.” Daarna is hij in het restaurant nog twee dagen bezig met opbouwen. “Alles bij elkaar kost het me zo’n veertig, vijftig uur. Ik probeer ook ieder jaar iets anders te doen. Zo hadden we vorig jaar een middeleeuws landschap met ridders en kastelen. Nu gebruik ik het thema ‘movies’, met films van vroeger en nu. De Turtles, Star Wars, Indiana Jones, Sesamstraat, de Minions, Harry Potter, het is er allemaal in lego. Die poppetjes verstop ik in het landschap.” Ook Sinterklaas en zijn pieten, de kerstman en een versierde kerstboom zijn ergens in het landschap te vinden.

Het is een fikse klus, maar wel een hele leuke. Vooral omdat hij merkt dat hij mensen, volwassenen én kinderen, er een plezier mee doet. “Sommige kinderen komen drie maanden van tevoren al vragen of ik het dit jaar weer doe. Al tijdens het opbouwen zie ik dat mensen blijven staan, zwaaien, glimlachen, duimpje omhoog doen. Iedereen wordt er vrolijk van.”

Het idee voor het winterlandschap ontstond vier jaar geleden tijdens corona. “We waren noodgedwongen dicht, iedereen was toch een beetje depri, mensen liepen allemaal buiten, toen ik met mijn gekke bek – ik klets de hele dag over lego – zei: Ik ga wat lego neerzetten, dat is leuk voor die wandelende mensen.” Tot zijn verrassing werd dat een enorm succes. “Er stonden soms serieus zo’n dertig man te kijken, allemaal op twee meter afstand van elkaar. Al die blije gezichten, daar werden we zelf ook blij van.”

https://www.instagram.com/legobrickroom/