Door huismerel Soetje begon de verzameldrift

John en Kim voor hun merelbordjes
Foto: Annet van den Akker

In de serie ‘Verzamelaars in beeld’ vertellen Kim en John over hun bijzondere verzameling: ze sparen merels: foto’s of afbeeldingen, bordjes en beeldjes. In hun huis in de Goedestraat is de gangmuur behangen met een indrukwekkende hoeveelheid ingelijste merelprenten. De merelbordjes hebben een prominente plek aan de wand in de keuken, en de merelbeeldjes pronken in hun eigen vitrinekast.

De liefde voor merels begon toen Kim een net uit het ei gekropen mereltje vond in een verlaten nestje. Kim: “Er lagen twee, nog kale mereltjes in het nest, één was al dood. Ondanks dat de vogelopvang het geen kans gaf, heb ik het vogeltje in leven kunnen houden met water, geprakte wormpjes en een warm onderkomen. ‘Soetje’ heeft hierna nog vijf jaar als huisvogel bij ons gewoond.” John: “Hij had een eigen nestje, maar mocht ook door de kamer vliegen. Hij sliep op verschillende plekken in de kamer.” Door Soetje – die uiteraard ook ruim vertegenwoordigd is op de prentenmuur – werd de verzameling toegespitst op merels. Kim: “Alle soorten vogels sparen is te breed, we willen ook niet ons hele huis vol vogels hebben. Eigenlijk zitten we nu al bijna aan onze taks, want de prentenmuur is nagenoeg vol, en de bordjes (al ruim dertig stuks) en beeldjes vermenigvuldigen zich ook snel.” Maar de verzameldrift in toom houden blijft lastig. Vooral John wil nog graag fanatiek op zoek gaan naar merelbordjes (en Kim is dan stiekem ook heel enthousiast als er weer een mooi exemplaar is gevonden). John: “De meeste van onze bordjes komen uit Nederland, maar een aantal komt ook uit Engeland. Vooral op E-bay vind ik nieuwe bordjes. Je komt ze niet heel vaak tegen, dus het is altijd weer een kick als ik er een op de kop kan tikken.” Na Soetje is er overigens geen nieuwe huismerel meer gekomen. Kim: “Omdat het ‘wilde’ vogels zijn, zou ik een vogeltje nu eerder naar de vogelopvang brengen.” Wel huizen er nu twee valkparkieten bij Kim en John. Uiteraard weer met een eigen ‘huisje’, maar ook met de mogelijkheid om lekker door de kamer te vliegen.  

Ook een verzamelaar en wil je graag over je verzameling vertellen? Mail naar: redactie@wijkkrantwittevrouwen.nl en de redactie van deze krant neemt contact op.