Bike Repairman

Bikerepairman Paul: ‘Via Facebook kwamen we in Utrecht terecht’
Foto: Helen Kret

Wittevrouwen heeft een wel heel bijzonder bedrijfje in de Hennepstraat. Vanuit het kleine uiterst geordende huis dat hij deelt met medefietsfanaat Rebecca Albrecht repareert Paul Larrabee fietsen uit wijk en ommelanden.

Meteen achter het voorraam zetelt de repairshop, waar Paul omringd door talloze gestapelde boxjes met reparatiematerialen fietswielen laat draaien tot ze zoemen. Koffie en speculaasje worden geserveerd in boerenbontservies van een Hollandse tante. Ze zijn al vijftig jaar samen, dankzij hun gedeelde liefde voor de fiets. De fiets is ook een van de hoofdredenen om naar Nederland te verhuizen. Voor hen was dat geen onbekend land, omdat Rebecca familie in Amsterdam heeft.

In Amerika woonden ze in Brookline, Massachusetts, 350 kilometer van New York. Paul was er vrachtwagenchauffeur, pakketbesteller, kunstenaar en fietste in al zijn vrije uren. Paul: “Ik probeerde altijd mensen te helpen het beste uit hun fiets te krijgen en repareerde daar ook de fietsen van alle buren.” Rebecca was kleuterleerkracht op een Rudolf Steinerschool en runde later een webshop met speelgoed van natuurlijke materialen. Dit is nog te zien aan de talrijke houten popjes die op een rijtje decoratief tegen woonkamerwand leunen.

In 2017 verhuizen ze naar Nederland. De kinderen vinden het een geweldig idee en verzekeren dat de kleinkinderen iedere zomervakantie komen logeren. Om zich te kunnen vestigen in Nederland moeten ze een bedrijfje hebben; fietsreparatie ligt voor de hand. Via een Facebookfietsgroep krijgen ze het advies zich in Utrecht te settelen en dat blijkt liefde op het eerste gezicht. Vanuit een B&B in de wijk genieten ze van het Griftpark en zien daar dichtbij een huis te koop. Hun straat is een schot in de roos: er wonen mensen uit allerlei landen, het is een ‘leefstraat’, er wordt gezamenlijk groen aangeplant, iedereen kent elkaar en buurman Adriaan leert hen Nederlands. Door de repairshop ontmoeten ze veel Nederlanders; sommige worden vrienden. Paul: “We zijn hier meer thuis dan in Amerika, waar we niet veilig konden fietsen en hopelijk blijven we hier de rest van ons leven.” Rebecca: “En ik adviseer iederéén een bankje voor z’n huis te zetten. Dat maakt de straat zo open en vriendelijk!”