Nieuw in de wijk

Nieuwe horeca, met buurtfunctie. Foto: Helen Kret

‘Donders’ is de leuke naam van het restaurant aan de Biltstraat, waar vroeger De Kust, Whakamarie en Bar Clara zaten. ‘Lokaal Wittevrouwen’ op de hoek van de Griftstraat is ook een nieuwkomer, met een winkel voor maaltijden en ander lekkers ertegenover. Het zijn geen doorsneerestaurants en beide willen verbindend zijn voor de wijk.

Ido Stuit is sinds 1 juli de sturende kracht achter Donders. “Het voelde dorps en vertrouwd en binnen een maand kende ik de halve straat.” De inrichting is rustig en warm. “De kleurtemperatuur van licht is erg belangrijk.” Ido is opgegroeid met eten. Zijn moeder Marianne Stuit schreef voor de Volkskrant en publiceerde onder andere ‘Het Volkomen Kookboek’ en ‘Dagkookboek’. Donders heeft twee Italiaanse koks en dat is goed te zien aan de dinerkaart. De opening is van tien tot tien, in het achtergedeelte is een eetzaal waar bijeenkomsten gehouden kunnen worden. De prijzen zijn relatief laag; Ido is niet van snel gewin. Hij wil dat zijn restaurant een buurtcaféfunctie krijgt, waar het plezierig langskomen is voor koffie of een drankje op het terras. “Zonder terraswarmer, die heb ik meteen weggegooid. Ik werk duurzaam en een dekentje warmt prima.”

Roel en Margriet Freeke van Lokaal Wittevrouwen waren toe aan een nieuwe levensvervulling, na jaren van pleegzorg. Dat werd een boerderij in Odijk en, in januari, de overname van Gastmaal Café, inclusief het vaste personeel en de vorige eigenaars Erik en Simone van den Eijnde. “We wilden een restaurant middenin de wijk, een beetje in de luwte van de stad. Een plek waar wijkbewoners kunnen bijpraten met lekker gezond eten. We openden het restaurant in februari en onze winkel aan de overkant in september. Veel van onze producten komen van onze eigen boerderij of lokale leveranciers. Het is circulair: een kok moet altijd meer maken dan mensen afnemen, dat wordt bij ons weer verwerkt in soepen die we bij de catering verkopen. Of het gaat naar de varkens in Odijk. Mensen komen hier ook alleen, schuiven aan bij de lange tafels, voelen zich hier prettig. Mooi!”