Cadillacs en Volvo’s

In het pand van de Jumbo bevond zich vroeger een Cadillacgarage; foto: HUA, 1921

Loop je over de Biltstraat en wil je de Jumbo inschieten dan zie je aan de rechterkant van de supermarktingang boven de ramen: ‘Garage’ en ‘Internationale Automobiel Centrale’. Sinds wanneer staat dat daar? En wat was het voor een garage?

De ‘Internationale Automobiel Centrale’ was ook wel bekend als Garagebedrijf K. Landeweer. De uit Groningen afkomstige Klaas Landeweer opende in 1908 op Biltstraat 74 en Goedestraat 2 en 4 na een grondige verbouwing dit garagebedrijf. Waarom hij zijn zaak op de Biltstraat opende is niet bekend, maar het was wel een goeie zet, vanwege de centrale ligging van de stad Utrecht en het gefortuneerde achterland (Zeist, Doorn en omstreken). Volgens de Kampioen van destijds was het een van de grootste automobielzaken van het land. In 1913 werd Landeweer hoofdagent voor het merk Cadillac. Deze luxe auto’s werden heel goed verkocht in het rijke achterland.

Landeweer had de panden grondig verbouwd voordat hij zijn garagebedrijf opende. Biltstraat 74 was in 1863 gebouwd als herenhuis, erachter lag een grote tuin. Het herenhuis werd samen met de eerste panden aan de Goedestraat omgebouwd tot de Internationale Automobiel Centrale. De hele benedenverdieping werd showroom, en ook aan de Goedestraat was een etalage waarin de auto’s uitgestald stonden. Daarachter lagen kantoor en magazijn.

Het gebouw werd destijds geprezen om zijn gezellige uiterlijk en de typisch Hollandse bouwstijl. De ingang van de garage was op de plaats waar nu de bevoorrading van de supermarkt plaatsvindt, feitelijk in de Goedestraat. De garage was van alle gemakken voorzien. De modernste werktuigen waren er, ze werden aangedreven door een elektromotor. Er was zelfs een voorloper van een wasstraat. En op de binnenplaats stond een houten keet met daarin een explosievrije (!) opslagtank voor 1000 liter benzine. Gelukkig maar in zo’n – ook toen al drukbevolkte – omgeving. Voor degenen die zich nog een garage op deze plek herinneren is dat meestal garage Verkerk. Verkerk nam in 1978 de garage van Landeweer over en maakte aan de Biltstraat zijn showroom. Verkerk was vanaf 1981 Volvo-dealer. De werkplaats van Verkerk bevond zich elders in de wijk, in de Gildstraat. In 1989 vertrok Verkerk naar de autoboulevard in Overvecht.