Zeeheldenbuurt weer waterproof

Foto: Helen Ket
Met koffie, taart en ijs vieren buurtbewoners (en hun kinderen) de afronding van het project   

Op een zonnige ochtend in mei staan buurtgenoten op het pleintje bij het Ooglijdersgasthuis gezellig te praten. De gemeente heeft een foodtruck met koffie geregeld en er is taart en ijs. Het project Zeeheldenbuurt waterproof is bijna helemaal afgerond en alle straten zijn opnieuw ingericht. Tijd om dit samen te vieren. Projectleider Rob van de gemeente is tevreden, wat vinden de bewoners ervan?

Het hele project heeft ruim drie jaar geduurd en in die periode is de straat van Frances wel vier keer helemaal open geweest: “Wij waren er net komen wonen. In die periode was ik zwanger en is onze dochter geboren.” Het was best pittig met de baby en al het lawaai op straat. Slaapjes werden ruw verstoord. Toch is Frances heel tevreden: “Er is meer plek om te parkeren en er is veel plek voor plantjes en bomen.” En dan lachend: “Mijn dochter heeft ook veel plezier beleefd aan de tractors in de straat, waar ze blij vanuit het raam naar zwaaide.”

Zand

Iedereen was goed voorbereid en wist dat het lang zou duren, maar al dat zand was wel een tegenvaller. Dat was vreselijk, aldus Lonie. “Het moeizame lopen en fietsen door de opengebroken straat en het zand dat je vervolgens je huis in loopt was wel erg vervelend.” Lauren (zes jaar) is blij dat de straat eindelijk weer ‘glad’ is en dat ze weer lekker kan rolschaatsen en fietsen.

Tegenvaller was ook dat door corona veel mensen thuiswerkten. “Soms zat ik gewoon schuddend achter mijn computer”, vertelt Kees, “dan kwam er wéér een of ander apparaat voorbij.”

Lonie vond het tijdens de avondklok nog wel eens spannend om na een avonddienst langs de hekken bij de open straat te moeten lopen: “Het was erg donker en eng.”

Voor de één zijn de haagjes overbodig en de ander vindt ze juist heel leuk. De één vindt de stoepen te smal en de ander te breed. Het formaat van de parkeerplaatsen en het rode asfalt zijn ook onderwerp van gesprek. Maar het is deze ochtend vooral erg gezellig en iedereen lijkt tevreden en is opgelucht dat er weer rust is.