Veertig jaar Europa, ofwel de Buurtgriek

Foto: Helen Kret

Dit jaar bestaat Grieks Restaurant Europa aan de Gildstraat veertig jaar. Eigenaren Lazos en Gerda namen het restaurant dertig jaar geleden over van de vorige eigenaar die het restaurant toen tien jaar runde. “Soms denk ik, jeetje, wat een tijd zeg”, aldus Gerda. “Maar we doen het nog steeds met plezier. En dat zegt alles.” 

Voordat het pand in 1983 een Grieks restaurant werd, was het een Grieks café. Veel Griekse arbeiders uit de buurt kwamen hier samen voor een hapje, drankje en een potje poolen. Weer daarvoor was het een slagerij, die naar de stad verhuisde. “Midden in een hechte wijk gevestigd zijn heeft veel voordelen”, vindt Lazos. “Alle wijkbewoners zijn hier weleens komen eten, en we hebben veel vaste klanten. Als mensen verhuizen, komen ze vaak nog eens terug bij een bezoek aan Utrecht. Van sommige families komt nu al de vierde generatie hier eten. Heel bijzonder vinden wij dat. De tegenhanger van dat ‘warme bad’ is dat iedereen die hier binnenkomt, een ‘iemand’ is. Met verwachtingen. Dat geeft verantwoordelijkheid. We moeten iedere dag goed ons best doen, een slechte dag hebben kan niet.”

Toch zouden ze de anonimiteit van de stad niet willen. “Het is zo fijn om iedereen hier te kennen”, vindt Gerda. “En dankzij de wijkbewoners hebben wij de coronapandemie overleefd. De afhaal van onze maaltijden liep heel goed. Dat was vooral omdat we hier omringd zijn door mensen die ons kennen en ons wilden steunen. Hartverwarmend was het, daar zijn we enorm dankbaar voor.”

Restaurant Europa is vernoemd naar een Griekse prinses die haar naam ook gaf aan ons continent. In de wijk wordt die naam overigens zelden gebruikt, het is eerder Buurtgriek, dé Griek, het Griekje of Huiskamergriek. “In de stad zat een restaurant dat ‘de Griek’ heette”, vertelt Lazos. “We hebben meerdere malen gehad dat er verwarring over was. Dan zat de helft van een eetgezelschap hier, en de rest in het andere restaurant.” Lazos en Gerda zijn van plan nog wel even door te gaan.  En, verklappen ze, er komt dit jaar nog een feestje om het veertigjarig bestaan van hun restaurant te vieren.