Dertig jaar passie voor amateurkunst

Appie Alferink en Eva Oosters bij de vers getagde muurschildering
Foto: Helen Kret

Met een dag- en avondvullend programma voor jong en oud vierde ZIMIHC Wittevrouwen op 18 maart ‘dertig jaar theater aan de Bouwstraat’. “Plezier in en ontmoeting met kunst, dat is en blijft het uitgangspunt van ons theater,” aldus directeur Appie Alferink. 

Al meer dan dertig jaar zet ZIMIHC zich in voor de amateurkunst. Of mensen nu al veel ervaring hebben of juist nog willen oefenen, iedereen die kunst wil maken of ervan wil genieten, is er welkom. “ZIMIHC is een voorbeeld voor de amateurkunst in Utrecht”, aldus wethouder cultuur Eva Oosters. Zij zette zaterdag vakkundig een tag bij een replica van de muurschildering die street artist MOK-C later dit jaar op de buitenmuur van het gebouw zal maken. “Ook door de samenwerking met andere kunstvormen speelt ZIMIHC een belangrijke rol in de stad. Dus dertig jaar in Wittevrouwen is echt wel reden voor een feestje!”

Zodoende konden de jongsten ’s ochtends genieten van een kindervoorstelling en waren ze de hele dag welkom in de geluidstuin van de Music Machine, een ingenieus bouwsel van met elkaar verbonden trommels, bekkens, triangels en nog veel meer. Via de laptop, en dankzij verwisselbare plugstekkertjes, zetten ze deze instrumenten in werking en creëerden zo hun eigen muziek. 

Voor volwassenen waren er de hele dag live optredens, waaronder de BuurtBand, en (theater)voorstellingen; ze konden meedoen aan een zangles, naar verhalen luisteren of meelopen met een rondleiding door het voormalige schoolgebouw. De dag werd afgesloten met een optreden van de band die haar naam gaf aan het theater. ZIMIHC, dat staat voor Zat Ik Maar In Hoog Catharijne, was in de jaren tachtig een amateur(cabaret)band. Vanwege het gebrek aan oefenruimte voor amateurs opende bandlid Appie Alferink in 1993 het eerste ZIMIHC-theater in de Bouwstraat.

“Tegenwoordig is er meer behoefte aan ontmoeting dan tien jaar geleden”, aldus Alferink, “dus daar hebben we het gebouw en de foyer op aangepast. Maar we blijven een kunstgebouw. Er wordt hier veel gerepeteerd en ik ben altijd weer een beetje trots te zien dat mensen daar blij van worden, te merken dat kunst dergelijke ‘momentjes van geluk’ teweeg kan brengen.”

www.zimihc.nl