Creativiteit is de rode draad in mijn leven

Alkine van der Laan: ‘Een tas kan iets toevoegen’
Foto: Helen Kret

Als meisje van vijf paradeerde ze al met de tassen van haar moeder en tante. Vanaf haar veertiende maakt ze zelf tassen. Als ze in 2009 begint aan de tweejarige opleiding ambachtelijk tassen maken, wordt het echt serieus. Ze begint met haar tassenlijn ‘Van Alkine’. Inmiddels zet ze prachtige, kleurrijke en originele tassen in de markt. Een gesprek met Alkine van der Laan.

Alkine heeft een atelier aan huis, in de Steenstraat, waar ze vanaf eind 2019 woont. “Ik wilde eigenlijk van jongs af aan al iets doen met mijn creativiteit, het liefst wilde ik de mode in. Maar in de tijd dat ik opgroeide was dat nog ‘not done’, er was geen droog brood mee te verdienen. Dus ik koos voor zekerheid en werkte altijd als andragoog. Tot 2009 dus. Mijn toenmalige baan liep spaak en ik besloot de tassenopleiding te gaan volgen. De rest is geschiedenis, ik ben nu tassencouturier en vind het nog steeds heerlijk om tassen te maken en nieuwe modellen te bedenken. Inspiratie krijg ik door te focussen op mensen met tassen. Ik pik er dingen van op en vertaal het naar een nieuw model. Het mooie van tassen is dat ze de kleding en het figuur van de drager kunnen verrijken, een tas voegt iets toe. Omgekeerd kan trouwens ook, een klein persoon met een te grote tas, of omgekeerd, haalt je vóórkomen juist omlaag.”

In 2011 won Alkine de originaliteitsprijs van de Stichting Leather Design, met het thema ‘meptasje’. “Ik had bedacht dat de Dolle Mina’s in de jaren zestig de damestheekransjes de rug toekeerden en op straat met de theepot om zich heen gingen meppen. Ik maakte dus een tas in de vorm van een theepot. Als grapje heb ik er een theezakje bij gemaakt, dat erin hangt.” 

Alkine maakt al haar tassen zelf, maar heeft af en toe wel een stagiaire. Haar tassen verkoopt ze op kunstmarkten (ArtiBosch, op de Parade in Den Bosch is haar favoriet), maar ook bij de winkels Pluimage in Groningen, en bij l’Ago B in Breda. In de winkel van het Centraal Museum is onder andere haar Mondriaantas te koop.