De bewoners van de Griftsteede

Lars Seuren: ‘De varkens kunnen hier fijn in de modder wroeten’
Foto: Helen Kret

De geiten worden aan hun hoeven behandeld. Ze vinden het niet fijn, maar daarna lopen ze weer als een zonnetje. Geiten zijn de aanstellers van de boerderij, vertelt Lars Seuren. “Bij de eerste druppels regen rennen ze al naar de stal, terwijl de rest van de dieren in de wei blijft.” Lars vertelt ons over de bewoners van de Griftsteede.

Lars is samen met een collega verantwoordelijk voor de verzorging van de dieren van de Griftsteede. Ook bepaalt hij hoe de groep dieren wordt samengesteld. Zo bedacht hij welke twee schapen gedekt mochten worden voor nieuwe aanwas. Er zijn onlangs drie lammetjes geboren! Lars legt uit dat er in deze wei ruimte is voor tien schapen, alleen dames, ooien. Rammen gaan bokken tegen bezoekers en ooien dekken. Als er rammetjes geboren worden, mogen ze drie maanden blijven, daarna verhuizen ze. De Griftsteede valt, met nog vier andere boerderijen, onder Utrecht Natuurlijk. Daar probeert Lars een plek voor ze te regelen, als dat niet lukt heeft hij nog andere opties. Hij zorgt ervoor dat ze niet naar de slacht gaan en een goed leven krijgen.

Voor de varkens ligt dit anders. Er komen twee varkens, als biggetje, via Buitengewoon Varkens. Ze blijven zo’n negen maanden op de Griftsteede, dan zijn ze op slachtgewicht. Hun korte leven wonen ze hier fijn: ruimte om te wroeten in de modder, naar buiten als ze willen. Het voelt naar om ze naar de slacht te moeten brengen, maar Lars denkt dat voor kinderen belangrijk is om het ware verhaal te horen. Zo leren ze waar vlees vandaan komt. Een deel van het vlees van de varkens wordt bij de Griftsteede verkocht, dat maakt de cirkel rond.

De meeste dieren blijven de rest van hun leven op de boerderij. De twee koeien mogen hier oud worden, dat geldt ook voor de schapen, de geiten en de knaagdieren. Als er ruimte is voor nieuwe bewoners haalt Lars ze het liefst uit de opvang, om ze een nieuw en fijn leven op de boerderij te bieden, maar soms koopt hij bij een boer of komt er een dier via een andere (stads)boerderij. Over het algemeen is de populatie vrij vast. De net geboren lammetjes zijn ooitjes, dus die mogen blijven!