Kunstzinnige etalage

Expositie in de etalage van Vinhos de Portugal; inzet: Gerrit Wermer
Foto: Helen Kret

Wie regelmatig door de Poortstraat loopt kan het niet missen: de kunstzinnige etalages van Vinhos de Portugal, het importbedrijf van Portugese wijn van Gerrit Wermer op nummer 96.

Gerrit was werkzaam in de IT toen hij na de zoveelste reorganisatie besloot het roer om te gooien. “Een vriend van me in Zwitserland importeert Portugese wijn”, vertelt hij. “Ik hielp hem ieder jaar wel een weekje op een van de wijnbeurzen. Zo had ik dus al contacten.”

Gerrit en zijn vrouw wonen 24 jaar in de Poortstraat, in een bovenwoning. Beneden was eerst een kapperszaak, later had zijn vrouw er haar tandartspraktijk. 

Toen die naar de Blauwkapelseweg verhuisde, was de ruimte leeg. Zo ontstond het idee voor een eigen wijnimportbedrijf. In deze ruimte worden gasten ontvangen en wijnproeverijen gehouden. Maar toen was er nog de etalage … “Ik heb er weleens een fles wijn ingezet”, vertelt Gerrit, “maar dat leek me eigenlijk niet zo’n goed idee. Ik heb tenslotte geen reguliere winkel.” 
Tijdens een fitnessles bij de buurman kwam de oplossing: twee kunstenaars uit de wijk boden aan wat licht in de etalage te brengen. Zo was de eerste expositie geboren: fotograaf Chris Timmers en beeldend kunstenaar Marja Steinmetz richtten de etalage in met hun werk, waaronder glazen lichtobjecten. Het was een succes. Daarna kwamen er vanzelf andere kunstenaars die wilden exposeren, vaak weer kennissen of vrienden van eerdere exposanten. 

Na Chris en Marja, die in november 2021 de etalage inrichtten, hebben onder andere Tomasz Vetulani, de maker van de eendjesbrug, Guus Holtman, een tweedejaars student aan de HKU en Eddy Steenvoorden geëxposeerd. Deze laatste is tekstschrijver en dichter, en toonde foto’s met gedichten. Een meubelmaker heeft zelf eens een stuk uit de etalage verkocht. “Ik vind het leuk dat het zo divers is”, zegt Gerrit. In februari exposeerde de eerste kunstenaar van buiten Utrecht, en in maart en april diens vrouw Paula van Dijk met schilderijen. “Het blijkt dat mensen het erg leuk vinden om te exposeren”, zegt Gerrit. “En ik vind het leuk als er mensen voor de etalage staan te kijken. Het komt vaak tot een mooi gesprek.”