Opmerkelijke nieuwkomers

Als je langs de Biltstraat loopt vallen dingen op die je niet ziet als je voorbij sjeest op de fiets. Sommige zaken verdwijnen haast geruisloos, andere houden stevig vol. En er zijn een paar opmerkelijke nieuwkomers: de straat is verrijkt met een Bruna, een Barbershop en een Praxis City. 

Bedrijfsleider Jule de Winter van Bruna zorgt voor de dagelijkse gang van zaken van deze nieuwe parel aan de Biltstraat: “Onze zaak kwam hier dankzij een enquête in 2013. Wijkbewoners konden gewenste nieuwe winkels aangeven door geeltjes te plakken op de ruiten van lege panden. Een kantoorboekhandel scoorde hoog. In oktober 2021 gingen onze deuren open en in december gingen ze dankzij covid weer wat dicht. Door onze essentiële functie ‘postzaken’ en onze ING-servicedesk overleefden we.” Sommige klanten zijn nog steeds verbaasd dat er op de Biltstraat een Bruna is. Misschien komt dat door de smalle entree. Jong en oud weten de winkel inmiddels te vinden en de Utrechtsectie loopt als een speer. Jule: ” Ik werk al sinds ‘88 bij Bruna, de leukste branche die er bestaat. Alleen al omdat er steeds nieuwe boeken zijn om je in te verliezen.” 

Vlakbij Ozebi wijzen blauw knipperende lampjes naar NUMBER1Barbershop. Eigenaar Hadi legt uit: “De klanten van een barbier zijn mannen die komen voor knippen en scheren. We trimmen de baard in contour, harsen, waxen en verven. Veel jonge mannen komen langs, meestal mét baard, mode hè!” De zaak opende vlak voor de eerste lockdown en ging bijna failliet. De keuze viel op de Biltstraat om tussen het centrum en de buitenwijken in te zitten. “Dat blijkt een gouden greep,” meldt Hadi stralend.

Zaagles

Sinds 2018 kun je tegenover Bruna terecht bij Praxis City voor spijkers, sleutels, verf, fiets- en tuinspullen en méér. Het hoofdkantoor bedacht het concept: Praxis-buurtwinkels creëren in de steden voor omwonende klussers. Inmiddels tellen tien steden zo’n zaak; het is een groot succes. Het allerleukst is de klushoek. Daar helpen Praxismannen Rick Mertens en Jos van de Laak je bijvoorbeeld met een zadel dat scheef staat: “Joh, daar hoef je geen sleutel voor te kopen, we kijken er samen even naar.” Ze geven ook zaagles en dat levert supertrotse cursisten op!

Foto’s: Helen Kret