Het boek als kunstvorm

Noor van der Brugge: met deze pers kan ik heel precies werken
Foto: Helen Kret

Kunstenaar Noor van der Brugge woont al 27 jaar met veel plezier in de Willem Barentszstraat, waar zij zich erg thuis voelt. En hoewel haar huis niet bepaald klein is, betrok zij daarnaast een atelier in de Monseigneur van de Weteringstraat. “Hier kan ik alles laten liggen en soms ook voldoende afstand nemen. Bovendien is het contact met de andere kunstenaars leuk en stimulerend.”

Naast haar baan als docent beeldende vorming op het Christelijk Lyceum in Zeist, werkt zij hier aan haar kunstenaarsboeken onder de naam The Yeats Sisters Press. “De naam is een eerbetoon aan de zusters Yeats, zussen van de beroemde Ierse dichter. Net als ik werkten zij met een drukpers. Zij maakten prachtig werk, maar bleven altijd in de schaduw van hun beroemde broer, ondanks het feit dat deze Lilly en Lolly het geld binnenbrachten.”

Noor maakt kunstenaarsboeken. Dat wil zeggen, dat het boek zelf de kunstvorm is. In Engeland is dit soort werk heel groot, in Nederland komen nu ook steeds meer drukkers die een eigen uitgeverijtje hebben. Noor drukt op een pers uit 1908. Hij staat op een prominente plek in haar atelier. “Ik was afgestudeerd aan de Kunstacademie met het maken van een boek”, vertelt Noor. “Ik was wel tevreden over mijn etsen en litho’s, maar niet over de letters. In 2008 raakte ik in de trein met iemand in gesprek, die weer iemand kende die mij wel wilde leren hoe je zelf letters kan drukken. Ik werd lid van ‘Drukkers in de Marge’, en toen bood een oude drukker uit Zeist zijn drukpers aan. Ik heb er heel veel spullen en letters bij gekregen. Het lijkt een lomp ding maar ik kan er heel precies mee werken.”

Zo kan een idee zomaar een boek worden: onderwerp, lettertype, formaat, kleur, soort papier, als een boek goed lukt valt alles samen. Ook het binden van het boek doet Noor zelf. Haar boeken, soms in een oplage van slechts drie stuks, liggen in musea en bij verzamelaars.

Noor is nu drie jaar bezig met haar project rond de Russische dichter Poesjkin, dat in mei afgerond moet zijn.