Drukte op zondagochtend

De Nieuwe Kerk: op zondagochtend tot de nok toe gevuld
Foto: Gijsbert Westerhuis

Zondagochtend is het rustig in de wijk. Maar rond kwart voor tien is er opeens veel beweging in de Bollenhofsestraat. Groepjes fietsers en wandelaars komen vanuit alle zijstraten aan. Om 10:00 uur is het binnen in de Nieuwe Kerk Wittevrouwen (een van de locaties van de Nieuwe Kerk Utrecht) een drukte van belang. Laatkomers lopen naar de balkons om de laatste lege plek te bemachtigen. Het is bomvol en de dienst begint.

Zes op de tien Nederlanders zeggen niet religieus te zijn en dit zal niet anders zijn in Wittevrouwen. De Nieuwe Kerk heeft geen last van leegloop. In tegendeel. Gijsbert Westerhuis, ouderling communicatie: “De meeste mensen hier komen uit Wittevrouwen, maar er zijn ook leden die uit heel Utrecht komen.” Van de 1700 leden van de Nieuwe kerk Utrecht komen er minstens 300 uit Wittevrouwen. Het zijn vooral gezinnen met jonge kinderen en studenten die de dienst bijwonen. Corina Knot komt elke zondag met haar gezin “om God te eren en om elkaar te ontmoeten. We drinken na de dienst altijd nog even samen koffie.” 

Gijsbert: “De Nieuwe Kerk combineert traditie met het eigentijdse en communiceert op een moderne manier die jonge mensen aanspreekt.” Dit is goed te zien in de dienst. Liedteksten en gezangen worden op een groot scherm geprojecteerd en de doop van drie kinderen wordt live gefilmd en kan gevolgd worden op het scherm. De dienst wordt ook integraal opgenomen. Na de gezamenlijke start stromen vanuit de hele kerk de kinderen toe om naar hun eigen dienst te gaan. Corina leidt regelmatig een viering voor kinderen van 4 tot 12 jaar. “Er is ook een peuterdienst en voor baby’s is er opvang.” In de dienst voor volwassenen wordt ondertussen meegezongen met een live band. Tegen het einde komen de kinderen vrolijk terug voor de afsluiting. Bij de aankondiging van de collecte horen we iets onverwachts: “Het kan hier nog een beetje raar ruiken, hoor, dat is van de rookmachine”. De tienergroep heeft gisteravond met tieners uit het AZC gekookt en gelasergamed in de kerk. 

De dienst is voorbij: tijd voor de koffie.