Sierlijk en sfeervol, en met een torentje

Slagerij H. Hoogland, hoek Biltstraat/Balkstraat, 1906/1907
Foto: Het Utrechts Archief 

Lopend langs de Biltstraat kan je oog vallen op bijzondere panden, zoals dat van Bagels & Beans, op nummer 60. De stijl van het pand – jugendstil – is opvallend en sierlijk, en in Utrecht tamelijk zeldzaam. Het pand, dat één geheel vormt met Obrechtstraat 2 en 2bis, werd gebouwd in 1906. Je vindt er Bagels & Beans, waar je volgens de huidige ‘bagelbazen’ Nienke Kroneman en Dave Kieft terecht kunt voor bagels, koffie & geluk.

Nienke en Dave zijn sinds afgelopen zomer eigenaar van Bagels & Beans. Toen ze zo’n tien jaar geleden hier de sfeer proefden, werden ze ‘op slag verliefd’. Het was het moment waarop ze graag voor zichzelf wilden beginnen in de horeca. Dat lukte op de Amsterdamsestraatweg. “We hebben daar sinds die tijd een Bagels & Beans. En sinds deze zomer dus ook hier op de Biltstraat. We staan afwisselend drie à vier dagen per week in de zaak, want thuis zijn ook nog twee kindjes. Afgelopen zomer hebben we de zaak flink verbouwd: nieuwe vloer, de bar, de ruimtes achter en het tuintje opgefrist. Erg leuk om in zo’n mooi pand te zitten.”

Historie 

Wat is de geschiedenis van dit prachtige, gemeentelijke monument? Tot 1905 stond rechts van het pand een brandspuithuisje. Op die plek moest een straat komen. Het brandspuithuisje werd daarom samen met de twee links en rechts daarvan gelegen woonhuizen afgebroken. Zo kwam er ruimte vrij voor het aanleggen van de Balkstraat, waarvan de naam in 1907 werd gewijzigd in Obrechtstraat. Op de hoek verscheen in 1906 het huidige jugendstilpand, met op de begane grond de slagerij van Hoogland. 

Slager Hermanus Hoogland en zijn vrouw Aaltje kwamen er in 1906 wonen met hun zes kinderen, vijf zonen en een dochter. Tot in de jaren zestig van de vorige eeuw was het een slagerij, na Hoogland slagerij Van Diepen. In de jaren zeventig en tachtig zat er een snackbar: Ries’ Automatiek. Eind jaren tachtig experimenteerde apotheek Koert er nog even met de ‘Verbandwinkel’. Vervolgens was makelaardij Domicilie er gehuisvest. Daarna kwam er een Bagels & Beans, waar we nu dus terecht kunnen voor bagels, koffie & geluk.