Bollenplantdag Jenaplanschool

Marian de Groot met haar bollenplantteam
Foto: Helen Kret

Rechthoekige plantsoenen omringen het plein voor de Jenaplanschool aan de Poortstraat. Ze fungeren als straattuintjes en zijn van de gemeente. Poortstraatbewoners Marian de Groot en Thea Haverkort onderhouden ze in gezamenlijk eigenaarschap met de school. Het past bij aandacht voor het groen in de wijk. Leerkrachten, ouders en zeker de leerlingen zijn er enthousiast over. 

Marian de Groot: “De vele straattuintjes en plantenbakken in Wittevrouwen worden onderhouden door buurtbewoners. Jaarlijks krijgen we budget van de gemeente voor planten en bollen. Vorig jaar zijn we voor het eerst bollen gaan planten met de kinderen. Voor sommigen is het de eerste keer dat ze met hun handen in de grond wroeten.” Juf Margreet Balemans deelt bezems en plastic schepjes uit aan de kinderen uit groep 1 en 2. De bollen liggen uitgespreid op bedjes van kranten; de enorme hoeveelheid bladeren van de grote plataan op het plein wacht het lot van de kliko. De kinderen staan er wat verlegen bij. Marian legt geduldig uit dat er al wel planten en struiken in de tuintjes staan, maar dat de bolletjes de grond in mogen en in het voorjaar voor mooie bloemen zorgen. Ze vraagt: “Weten jullie welke bloemen uit zo’n bol komen?” “Een roos!”, roept een meisje in een roze jas enthousiast. “Weet je wat heel vervelend is? Brandnetels!”, oppert een jongen. 

Onstuitbaar

Juf Margreet toont op haar mobiel de bloemen die uit de bolletjes komen en vertelt dat na kerst vast al wat groene sprietjes te zien zullen zijn. Stralend gaan de kinderen de bladeren te lijf en Marian laat zien hoe diep de bollen de grond in moeten. De schop maakt gaten in de harde grond, de plastic schepjes blijken handig voor het terugvegen van het zand. Leerling Phillip plant in zijn eentje wel de helft van alle bollen; tussen zijn blonde haar is aardig wat aarde terechtgekomen. “Als ze het eenmaal te pakken hebben zijn ze niet meer te stuiten”, lacht Thea. Komende lente genieten school en buurt van sneeuwroem, krokussen in alle kleuren, blauwe druifjes, paarse allium en oranje tulpen. En kijken de leerlingen uit de jongste groepen supertrots naar het resultaat van hun bollenplantdag.