‘Reizen vormen de basis voor mijn etsen’

Rolf Weijburg: “Een kleurets is een combinatie van kunst en ambacht”
Foto: Helen Kret

Rolf Weijburg is al zijn hele leven gefascineerd door atlassen en reizen. Hierdoor geïnspireerd ging hij sociale geografie studeren in Utrecht. Omdat de studie voor hem ‘te droog’ bleek, stapte hij over naar de kunstacademie. Hij wilde gaan reizen en zijn ervaringen verwerken in etsen. Als hij deze kon verkopen, zo bedacht hij, dan had hij weer geld voor de volgende mooie reis. In zijn atelier in de F.C. Dondersstraat, waar hij voornamelijk ’s avonds en ’s nachts werkt, vertelt hij dat deze droom is uitgekomen. Hij maakt al veertig jaar mooie reizen, die de basis vormen voor zijn werk.   

Rolf maakte twee belangrijke reeksen: van alle eilanden rond Afrika, waarbij hij zijn ervaringen verwerkte in etsen, en de verhalen bundelde in een boek: de atlas ‘Afrique Périphérique’. De tweede reeks gaat over de 25 kleinste, onafhankelijke landen ter wereld. Dat zijn meestal eilanden in het Caribisch gebied of in de Pacific, maar ook in Europa zijn ze te vinden. Denk aan Vaticaanstad, Andorra, Monaco en Malta. Over iedere reeks deed hij zo’n twintig jaar. Rolf: “Het maken van een kleurets is een mooie techniek, het is een combinatie van kunst en ambacht. Maar het is ook heel tijdrovend.” In de veertig jaar dat hij etst, maakte Rolf er ongeveer tien per jaar, in totaal vierhonderd. 

Inmiddels stuurt Rolf twaalfhonderd nieuwsbrieven naar liefhebbers van zijn werk, en – daar is hij best trots op – zijn er etsen van hem opgenomen in de collectie van het Rijksmuseum. Ook heeft hij vaste klanten. “Ik heb een klant, inmiddels ook een goede vriend, die al mijn etsen koopt. Ieder jaar ga ik erheen met mijn nieuwste werken. Hij koopt altijd de nummer 2 uit de oplage. Dat is zelfs contractueel vastgelegd.” 

In 2017 maakte Prospektor, in samenwerking met RTV Utrecht, een documentaire over Rolf en zijn werk. Hierin wordt Rolf gevolgd tijdens zijn reis naar de eilandjes São Tomé & Príncipe, en wordt een beeld geschetst van zijn werk. Ben je nieuwsgierig naar de documentaire, hij staat op YouTube, onder de titel: De kunst van het reizen.  Wil je meer zien van Rolfs werk? Kijk dan op: weijburg.nl