Bloemenkiosk dupe Europese regels?

Nico van der Ven bij zijn kiosk: ‘Ik heb er slapeloze nachten van’
Foto: Helen Kret

De bloemenkiosk op de hoek Gildstraat/Blauwkapelseweg is al zeventig jaar een vertrouwd beeld in de wijk. Maar of dezelfde kraam er na 1 januari 2024 nog staat, is onzeker. Vanwege ‘veranderde Europese aanbestedingsregels’ mag de gemeente Utrecht ‘een standplaats niet meer automatisch toewijzen aan de huidige standplaatshouder’. 

Het viel Nico van der Ven, eigenaar van de kiosk, nogal rauw op zijn dak toen hij half oktober een brief met deze strekking van de gemeente kreeg. “Mijn hele leven is gebaseerd op deze kraam. Als jochie van tien hielp ik mijn vader al. Ik heb nooit iets anders gedaan, ben ingegroeid in dit bedrijf, altijd met bloemen bezig geweest. Het is een volwaardige winkel, geen tijdelijke zaak.” Hij heeft er slapeloze nachten van, ook omdat hij niet weet waar hij aan toe is. Over het contact met de gemeente is hij niet zo te spreken. Uren hing hij al aan de telefoon, zonder resultaat. Op menig terugbelverzoek kwam tot nu toe geen reactie. 

De bloemenkiosk is al sinds de jaren zestig in de familie en ging, van opa en vader, in 1998 over op Nico. “In al die jaren heb ik het assortiment aangepast en uitgebreid, en veel goodwill opgebouwd.” Sinds 2000 huurt hij het pand van de vroegere viswinkel op de hoek van de Kleinesingel, zodat hij een uitvalsbasis heeft. “Wat als iemand anders de vergunning krijgt? Moet ik er dan in de winkel naast gaan zitten met mijn bloemen?” Want behalve vaste klanten uit de buurt, trekt de kraam ook veel toevallige passanten. De kiosk staat prominent in het zicht, veel meer dan de winkel op de hoek. 

Volgens de gemeente is ze vanwege Europese regelgeving sinds een paar jaar verplicht alle aanvragers een gelijke kans te geven op een standplaats. In 2013 werd besloten vergunningen voor vaste standplaatsen voor nog maximaal tien jaar af te geven. In 2023 start een nieuwe aanvraagprocedure, ‘waarbij iedereen de kans heeft om in aanmerking te komen voor een van de standplaatsen in de gemeente Utrecht’. 

Of hij op zijn stekkie aan de Blauwkapelseweg kan blijven? Nico is er absoluut niet gerust op …