Vliegen, rijden en springen in het Griftpark

Foto: Helen Kret
Quinten in actie op de skatebaan

Al meer dan tien jaar komt Quinten (18) op de skatebaan in het Griftpark. Als klein jochie zag hij daar mensen skaten en wilde dat zelf ook. Inmiddels is hij een ervaren skater én stepper die regelmatig naar ‘the bowl’ gaat. 

“Ik vind het er leuk want er zijn geen regels. Je kan zelf inplannen wanneer je gaat en het wordt gewoon nooit saai.“ Quinten leerde het vliegen, rijden en springen met de board van andere skaters en van filmpjes op internet. “We oefenen samen, geven elkaar tips en proberen nieuwe tricks uit.” Jerry Jacobs, jongerenwerker van JoU (Jongerenwerk Utrecht) beaamt dit. “Er wordt echt serieus geoefend en vaak klappen de skaters voor elkaar bij mooie sprongen.”

Veel animo

“De skatebaan is er al sinds 1998”, vertelt parkcoördinator Wim Horst. Het is een snelle baan, die inmiddels twee keer verbouwd en gerenoveerd is. Het werd op een gegeven moment zo druk dat er in 2014 een ‘street’ (platte baan) bijgebouwd is. Hier kunnen jongere kinderen oefenen en ervaren skaters trucs als skatefly doen op de railings en trappen. 

“Het is een sociale plek in het Griftpark”, zegt Wim Horst. De skatebanen, het basketbalveld en het veld zijn echt voor jongeren tussen de 12 en 23 jaar. Vanuit de gamebox (het ‘jongerenhonk’) worden materialen als boards en helmen uitgeleend en kunnen de skaters wax halen voor hun board. Jongerenwerkers staan klaar voor een praatje en organiseren wedstrijden (Zie ook Instagram @jou_griftpark_centrum). 

Nu de meiden nog

Er is een vaste community van skaters uit Utrecht en omliggende plaatsen. En ook skaters uit het hele land, en zelfs het buitenland, komen op de baan af. Quinten kent er veel en heeft ook vrienden gemaakt. “Mijn skatevrienden zijn weer anders dan de vrienden van school.” Op en rond de skatebaan zijn veel vriendengroepen ontstaan. Jerry Jacobs en zijn collega’s kennen ze bijna allemaal. “Er was een periode waarin wel 130 jongeren (vooral skaters) in groepen actief waren.” Opvallend is wel dat het vooral jongens zijn die komen skaten. De baan is er voor iedereen, dus kom op meiden en laat je kunsten zien!