De kunst van het boekomslag

Foto: Eric Westzaan
Jan de Boer: inhoud vertalen naar passend beeld met letters

Je kijkt je ogen uit op de website van Studio Jan de Boer, ontwerpers voor het boekenvak. Tientallen boekomslagen rollen over het scherm, met een enorme variëteit aan beeld, lettertype en kleur. Je ziet een omslag met een Romeins mozaïek; een foto van een vrouw in een jurk van Dior; een hedendaagse ‘verwarde feminist’ met stoere riem en paardenstaartje. Er zijn grafische voorstellingen, foto’s, tekeningen en schilderijen die kunnen dienen als achtergrond voor een keur aan lettertypes voor titel en schrijver. Zo divers dat je je blijft verwonderen. Scrollend kom je terecht in middeleeuwse sferen en recente rock. Erasmus, Beatles, Johan Cruijff, Donald Trump en Maxima wisselen elkaar uptempo af. 

Minikunstacademie

Jan de Boer leerde het vak door het te doen. In 2017 verhuisde Studio Jan de Boer van Amsterdam naar Biltstraat 156. “Ik voel me hier meer thuis, en er wonen veel boekenvakkers in Wittevrouwen en het Wilhelminapark. Het is fijn om terug te zijn. Ik zou me niet thuis voelen in een kantoorpand. Face-to-facecontact met opdrachtgevers en schrijvers is essentieel.” De studio huist in het rechtergedeelte van de benedenverdieping en omvat twee grote ruimtes. In de voorste kamer staat een turquoise gebeitste vergadertafel met mooie zwaluwstaartverbindingen en golvende zijkanten, ontworpen door medekunstenaar en huiseigenaar Willem Noyons. In de achterste ruimte werken Jan, compagnon Ingrid Vonk en nog twee medewerkers. “We ontwerpen vooral boekomslagen. Iedereen heeft z’n eigen specialiteit, de een is goed in websites, een ander in promotiebrochures. Het was niet echt fijn in de lockdownperiode, want bij ons werk wordt veel onderling gecommuniceerd. We zijn eigenlijk een minikunstacademie, we bespreken voortdurend elkaars werk en als de een ergens mee vastloopt, neemt een ander het over. De schuifdeuren tussen onze twee ruimtes zijn altijd open.” 

Jan is verre van uitgekeken op zijn vak. Het vertalen van inhoud naar een passend beeld met letters die daar weer mee matchen blijft fascineren. Ook omdat het resultaat geschikt moet zijn voor de doelgroep, moet kloppen met de wensen van de auteur én passen bij de visie van de uitgever. Ieder boekomslag is een kunststuk.

studiojandeboer.nl