Verhalen vertellen hoor bij ‘mens-zijn’

Rayon den Boestert: ‘Mooie verhalen blijven vertellen is belangrijk’
Foto: Eric Westzaan

Lopend langs de Biltstraat valt het oog soms op onverwachte en onbekende, soms op bekende zaken. Zo kent iedereen wel het gebouw van Theaterhuis de Berenkuil, een prachtig oud pand met veel authentieke details waar ooit de sectie pathologie van de faculteit Diergeneeskunde zat. We gingen op bezoek bij een van de ‘bewoners’ van De Berenkuil: de Vertelacademie.

De studio waarin de activiteiten van de Vertelacademie plaatsvinden is een prachtige zaal met een spiegelwand en een houten vloer. “Hier wordt onder meer de vierdaagse basiscursus ‘Verhalen vertellen’ gegeven”, vertelt Rayond den Boestert van de Vertelacademie. “We leren mensen hoe ze in eigen woorden hun verhaal kunnen vertellen, ongeacht doelgroep of setting.” De meeste deelnemers doen de cursus omdat ze het in hun werk willen gebruiken. “Denk bijvoorbeeld aan mensen die vaak een presentatie moeten geven, mensen uit het onderwijs, gidsen die regelmatig mensen rondleiden in musea/steden/natuur. Soms komt er iemand die zegt, mijn opa vertelde altijd van die prachtige verhalen over vroeger, dat wil ik ook leren voor mijn (klein)kinderen. Iedereen die hier komt vindt het in beginsel heel eng. Maar in de vier dagen gebeurt er veel, we doen vooral veel oefeningen met elkaar. Natuurlijk zijn er mensen die enorm getalenteerd zijn in verhalen vertellen, maar in principe kan iedereen het leren.”

Verhalen vertellen is enorm belangrijk, aldus Raymond. “Het prikkelt de zinnen van de luisteraar(s) en maakt beelden voor de ander, die dan ook even op die plek is.” Mooi is ook dat iedereen andere beelden heeft bij een verhaal. “Dat komt omdat je altijd refereert aan je eigen ervaringen. Zeker in deze globaliserende wereld met internet en social media moeten we de verbinding blijven zoeken en onze sociale structuren koesteren. En dat kan, door het blijven vertellen van mooie verhalen.”

Theaterhuis de Berenkuil kent overigens nog vele andere bewoners. Op de bovenste verdieping zijn de kantoren van verschillende Utrechtse theatergezelschappen: DOX, De Dansers en Café Theaterfestival. Het Popstation zit in de kelder, en New Dutch Connections op de eerste verdieping. Ook worden verschillende zalen verhuurd voor activiteiten. 

Meer informatie: deberenkuil.nl