Vuelta raast over de Biltstraat

Twaalf jaar geleden raasde de Giro over de Biltstraat
Foto: Ingrid Mol

Deze zomer kleurt de Biltstraat rood, als in augustus wielrenwedstrijd de Vuelta, de Ronde van Spanje, in Utrecht start. Déjà-vu? Dat kan, maar in andere kleuren. In 2015 versierden we de Biltstraat geel voor de Tour de France, en in 2010 roze voor de Giro d’Italia. Utrecht wordt de eerste stad van de wereld waar voor de drie grote wielerrondes het startsignaal klonk. Fietsliefhebbers uit Wittevrouwen hebben geluk, want net als bij de Tour en Giro loopt het openingsparcours over de Biltstraat.

Op 19 augustus start de Vuelta met een ploegentijdrit vanaf de Jaarbeurs, door het centrum, via de Maliebaan naar de Biltstraat. Dan over de Wittevrouwensingel, langs het Griftpark richting de Kardinaal de Jongweg. Overvecht, Zuilen en Leidsche Rijn worden aangedaan om vervolgens via Kanaleneiland weer bij de Jaarbeurs de eindigen. 23 kilometer, vlak, met een aantal pittige bochten. Bij een ploegentijdrit start om de zoveel seconden een ploeg die in een treintje achter elkaar de etappe fietst. Een lust voor het oog van de wielerfan! Dit betekent namelijk dat alle renners goed te zien zijn, zeker in bochten waar afgeremd moet worden. Niet doorvertellen buiten de wijk, maar bij het Oorsprongpark en op de hoek van de Biltstraat/Wittevrouwensingel sta je dus perfect. Al zal het rechte stuk van de Biltstraat ook niet teleurstellen, want ook als ploegen het tempo flink opvoeren oogt dat spectaculair.

20 augustus zal een deel van Utrecht nog rood zijn, want dan finisht etappe 2, die in Den Bosch start, na 188,5 kilometer op het Utrechtse Science Park. Maar ook dan hoeven wij onze wijk niet uit om het spektakel te aanschouwen, want de Biltstraat wordt wederom aangedaan. Deze keer vanaf de andere kant: via het Griftpark komen de renners vanaf de Wittevrouwensingel de Biltstraat opgedraaid en verlaten deze bij de Berekuil richting de Waterlinieweg. Dit keer een ‘gewone’ etappe, waarin je dus een peloton voorbij ziet razen.

Rondom de Vuelta worden in Utrecht allerlei activiteiten georganiseerd, zoals een toereditie, fietsclinics voor minder mobiele mensen, expositie over de fiets als transportmiddel in de stad en het Vuelta Fietshub rondreizende minifestival.

www.lavueltaholanda.com