24 uursopvang Biltstraat

Daklozenopvang biedt meer rust en regelmaat
Foto: Eric Westzaan

De daklozenopvang van het Leger des Heils op Biltstraat 186 is geopend. Op 14 maart was er gelegenheid voor omwonenden om een kijkje te nemen. De eerste bewoners arriveerden een dag later.

Het voormalige Blijf-van-mijn-lijfhuis is qua indeling perfect, een groot pand met op elke verdieping een aantal kamers en douches voor gemeenschappelijk gebruik. Er hoefde voor de toekomstige bewoners dan ook niet veel te veranderen. Een nieuwe verflaag, en her en der wat reparatiewerkzaamheden: het ziet er van binnen prima uit. 

Medewerker Ineke Reijerse en locatiemanager Rachel van Leeuwen vertellen dat de opvang bedoeld is om ongeveer dertig mensen een dak boven het hoofd te bieden. Het is geen nacht- maar een 24 uursopvang. Geen slaapzalen, maar eigen kamers voor een wat langere periode. Dit geeft rust, mensen hoeven niet elke avond in de rij voor een plek. Op deze manier kan een dagritme worden opgebouwd, én is er goed zicht op de bewoners. Het kost zes euro per nacht om hier te verblijven, maar het is geen hotel; bewoners moeten zelf koken, wassen en hun kamer schoonhouden. Ook gelden er leefregels: om 22:30 uur moet iedereen binnen zijn en men mag hier geen drugs gebruiken.

Bewoners stromen door vanuit Herstart op de Nieuwegracht (tijdelijke opvang voor de eerste 18 dagen) of (nood)locaties zoals de Stadsbrug in Kanaleneiland. Daar is al veel voor ze geregeld, zoals een uitkering voor daklozen. Samen met organisaties WIJ 3.0 en De Tussenvoorziening wordt aan activering gedaan: hulp om werk of dagbesteding te vinden. In principe blijven bewoners drie maanden op deze plek, in die tijd wordt gekeken wat een goede vervolgplek is. Bijvoorbeeld richting zelfstandig wonen, of bij verslaving plek in een hostel met juiste hulp en begeleiding. 

Van Leeuwen ontving veel positieve reacties op de nieuwe opvanglocatie, maar van bezorgde buurtbewoners en ondernemers ook vragen over mogelijke overlast. Medewerkers lopen de eerste tijd elke dag door de wijk om te signaleren of er plekken zijn waar eventueel onrust kan ontstaan. Er is een buurtbeheergroep voor overleg. En de locatie onderhoudt zelf ook graag contact met de buurt: stap gerust binnen als er iets is!