Een huis voor kunstenaars

Jan de Boer (l.) en Willem Noyons 
Door Annet van den Akker

Lopend langs de Biltstraat wordt mijn oog getroffen door zaken waar je in de regel zo makkelijk aan voorbijgaat. Zo zie ik boven de deur van nummer 156 een raamkozijn met een levensboom en twee vogels in glas en staal. De deur zelf heeft twee messing panelen met varens en bloemen. Wie en wat vinden we achter die deur? 

Eigenaar Willem Noyons is er geboren en heeft er zijn atelier. Noyons ontwerpt en produceert grafisch en ruimtelijk werk. Zijn huis is gebouwd in 1813 door een timmerman die ingenieuze houtverbindingen maakte met restjes hout van andere huizen. “Een eerdere bewoner was arts en later was het van het bisdom die een kapel creëerde op de middelste verdieping. Mijn vader Jan kocht het in 1953.” Edelsmid Jan Noyons bouwde de keuken uit tot een groot en licht atelier. In 1964 werd de benedenverdieping een galerie waar beeldhouwers exposeerden: Atelier Biltstraat 156. Sinds ’82 is dit Atelier Willem Noyons. Online-marketingbureau Yellowlab zit op de eerste verdieping. Willem: “Daar waren onze huiskamer en keuken. Mijn grootouders woonden op de kamers en suite naast ons. Op de bovenste verdieping wonen nu twee studenten, die trouw op het huis passen als wij er niet zijn.” 

Studio Jan de Boer huist aan de rechterkant van de benedenverdieping. Jan werkt er samen met drie medewerkers aan het grafisch ontwerp van boeken. Een verrassing is dat hij in de jaren tachtig illustrator was van de Wijkkrant Wittevrouwen. Hij woonde toen in de Bekkerstraat, waar hij zijn studio in 1985 begon. In ’89 trok hij met zijn studio in bij Willem. Hij verkaste in ’92 naar Amsterdam, waar zijn werkplek-pakhuis aan het IJ in 2017 plotseling werd verkocht. Toevallig liep hij Willem tegen het lijf op de Biltstraat en keerde terug op het oude nest. De twee ruime kamers en suite hebben mooie lichtgrijze paneeldeuren, jugendstilversieringen aan het plafond en kijken uit op de tuin. Jan: “De werkruimtes hebben wat huiskamerachtigs, het is gezellig en rustig. Er kan vrij naar binnen gekeken worden door de ramen aan de voorkant. Je ziet dan de door Willem ontworpen houten boekenkasten. De vaste zwervers zwaaien ons altijd hartelijk toe.”