‘Een werk moet uitdagen om verder te kijken’

Lisette Koren, al meer dan dertig jaar beeldend kunstenaar
Foto: Sietske Gerritsen

Lijnen, lagen en patronen waar je op verschillende manieren naar kunt kijken, het zijn terugkerende elementen in het werk van Lisette Koren. “Een werk moet uitdagen om verder te kijken”, vindt ze, “zodat je, als je kijkt en nog eens kijkt, telkens iets anders ziet.” Haar inspiratie haalt ze uit de wereld om haar heen: landschappen, plattegronden, zeeën, steden, sloppenwijken. Ze probeert dergelijke structuren zo te bewerken dat er nieuwe beelden ontstaan. Door te spelen met licht, door het gebruik van ritmes en kleur, en door gelaagdheid en perspectief aan te brengen met verschillende lagen papier en verf. 

Op de expositie ‘Zandvoortse Ode aan het Landschap’ in het Zandvoorts Museum afgelopen zomer waren vier papierwerken van Lisette te zien die volgens haar een goed beeld geven van hoe ze een landschap ruimtelijk vormgeeft, zoals golven op basis van doorzichtig papier, en ‘Ice floes’, een ruimtelijk werk gemaakt met piepschuim, glasvezel en acrylic one. 

Sinds 1989 woont Lisette, geboren en getogen Utrechtse, in Wittevrouwen. Al meer dan dertig jaar is ze actief als beeldend kunstenaar. Ze volgde de lerarenopleiding (tekenen en textiel), de kunstacademie en een opleiding grafische vormgeving. “Langzamerhand ging ik steeds meer schilderen en tekenen, en werken met papier. Ik ‘componeer’ mijn werkstukken. Gaandeweg krijgen ze structuur, inhoud en diepte. Ik laat me daarbij leiden door toevalligheden en ingevingen, waarbij nieuwe perspectieven min of meer vanzelf ontstaan. Ook speel ik met licht, waarbij je als kijker het werk vanuit verschillende standpunten anders kunt zien. Bijvoorbeeld in mijn schilderserie ‘land, air or water’ zie je de horizon in de verte of het water aan je voeten. Ze vindt dat haar werk een zekere rust moet uitstralen, ondanks de (verborgen) complexiteit ervan, en zoekt ook in haar kleurgebruik evenwicht en harmonie. 

Daarnaast is Lisette actief bij Kunstliefde waar ze zo’n vier keer per jaar samen met anderen een tentoonstelling samenstelt en opbouwt. “Dat is leuk om te doen, veel verschillende soorten werken die toch samen een mooie combi vormen. Die styling, dat ligt mij wel.”

www.lisettekoren.com