Star Lodge Hotels tijdelijk bewoond door vluchtelingen

De opvanglocatie aan de Biltsestraatweg
Foto: Eric Westzaan

In december werden we via een bewonersbrief op de hoogte gesteld dat Star Lodge Hotels aan de Biltsestraatweg tijdelijk als opvanglocatie zou gaan dienen voor zo’n 330 vluchtelingen. De eerste bewoners zouden 15 december arriveren. Tijd om eens een kijkje te gaan nemen hoe het met de nieuwe tijdelijke bewoners gaat. 

De locatie ligt op mijn wandelroute met de honden, dus op een mooie zaterdagmiddag in januari loop ik erheen. Op de parkeerplaats voor het gebouw is het gezellig druk. Veel kinderen zijn er aan het spelen en voetballen, en ik denk dat er fietsles wordt gegeven, want ik zie groepjes kinderen zich verzamelen om vervolgens op de fiets richting Voorveldse Polder vertrekken. Ik spreek kort met iemand van het COA (Centraal Orgaan opvang asielzoekers) en begrijp dat de locatie inderdaad al in gebruik is, maar nog niet volledig is bewoond. 

Vanwege onder meer de situatie in Afghanistan heeft Nederland de laatste tijd te maken met een grote instroom van vluchtelingen. Het COA biedt momenteel in heel het land opvang aan zo’n 35.000 mensen. De verwachting is dat dit aantal in 2022 oploopt tot 42.000. 

Het COA is blij met Star Lodge Hotels als opvanglocatie. Het hotel is volledig voor de opvang ingericht. Een groot deel van het hotelmeubilair is omgewisseld met meubels van het COA, zoals stapelbedden. Omdat er onvoldoende ruimte was in de eetruimte om ook de anderhalvemetermaatregel te kunnen handhaven, is er extra ruimte op het buitenterrein gecreëerd met behulp van een Portokabin. Zo kunnen de mensen op veilige afstand samenkomen om te eten of een spelletje te doen.  

Star Lodge Hotels is een opvang voor de korte termijn. De bedoeling is dat de vluchtelingen er tot medio mei verblijven. De gemeente, het COA, en andere spelers in de regio zoeken naar opvangplekken voor de middellange termijn en werken aan het versnellen van het huisvesten van statushouders. Dat is geen makkelijke opgave. Het is dan ook nog niet bekend waar de vluchtelingen die nu in Star Lodge Hotels wonen over een half jaar zullen verblijven.   

Wilt u kennismaken met vluchtelingen en hun verhalen horen? Nodig hen uit voor een etentje bij u thuis! Zie ‘Eetadressen gezocht’ op pagina 4 van deze krant. 

Bron: DUIC