De schoonheid van chaos en verval

Annelies van der Valk: “Ik blijf ervan houden dingen ‘anders’ aan te pakken”
Foto: Eric Westzaan

Het tekenen heeft altijd al met haar ‘meegelopen’, aldus Annelies van der Valk. “Soms was het ver weg, maar het kwam ook altijd weer terug.” In de loop der jaren bleef ze nieuwe technieken, materialen, formaten en inspiratiebronnen uitproberen en ontwikkelde ze min of meer een eigen stijl. 

Lelijke dingen mooi maken, misschien is dat uiteindelijk wel haar stijl geworden, denkt Annelies. Ze laat zich inspireren door wat ze ziet en wat haar raakt, en vaak is dat chaos en verval. “Dat klinkt misschien deprimerend, maar ik vind zo’n beeld ook heel aantrekkelijk, zie er naast ellende ook iets moois in. En als tekening is het leuk om te maken.” Ze werkt op basis van foto’s uit kranten, een beeld dat haar raakt, dat ze natekent en met verschillende materialen en technieken bewerkt. “Ik probeer steeds nieuwe manieren te vinden om een werk te vullen: krijt, lijnen, conté, olieverf, spuitbussen, plakken…” Opvallend is haar kleurgebruik: veel grijs-zwart, met daardoorheen frisse en vrolijke kleuren. “Ik houd erg van zwart, sommige mensen krijgen het benauwd van dat hele zwarte, ik niet. Tegelijkertijd ben ik dol op bepaalde kleuren: oranje en nu veel roze.”

Chaos en verval mooier maken, daar zit niet per se een bewuste gedachte achter. “Ik denk niet, dit werk moet binnen dat thema passen. Al zitten er wel onbewuste lijnen in.” Zo heeft ze waarschijnlijk onbewust voortgeborduurd op de opmerking van een docent dat kunst doorgaans niet gaat over leuke dingen, maar dat het wel altijd een aantrekkelijk beeld moet zijn. “Iets mooi maken terwijl het niet zo mooi is, dat herken ik wel in mezelf. In die zin is het toch de uitdrukking van je binnenwereld. Maar het is ook niet het hele verhaal. Want ik ben bijvoorbeeld ook gefascineerd door machines.”

De laatste tijd is ze daarnaast bezig met natuur, met bloemen en landschappen, waarvoor ze zich liet inspireren door de Groningse School, ze maakt beeldboeken en doet aan Urban Sketching, tekenen op locatie. Ook zou ze graag weer gaan etsen en blauwdrukken. “Ik blijf ervan houden dingen ‘anders’ aan te pakken.”