Coronasporten

Denice Kooymans, bezig met haar dagelijkse workout
Foto: Annet van den Akker
 

Er wordt flink wat gesport in de wijk, zeker in deze coronatijd. Binnen volgen wijkgenoten gestreamde lessen van de sportschool en ook buiten wordt veel gesport. Ondanks kou en nattigheid komen mensen naar het Griftpark om samen op de voorgeschreven afstand te bootcampen, hardlopen of op matjes de benen in de lucht te werpen.

Hoelahoepen

In de wijk zelf kijk je je ogen uit: op de kinderspeelplaatsen voetballen en rennen ouders mee dat het een lieve lust is. Er zijn nog nooit zoveel wielrenners geweest die in knallend gekleurde outfits hun deur uitstappen en wegzoeven naar de buitenpaden. Van het ochtendkrieken tot even voor de avondklok loopt de hele wijk hard. Maar niet alle sporten zijn even alledaags: bijzonder is het om twee schermers te zien die om elkaar heen dansen op de Accuheuvel in het Griftpark. En een duo dat heftig bokst midden op het Kapurplantsoen. Zo ook, en schattig, de twee vriendinnen die regelmatig in de bewonerstuin van het Hoefsmederijpad crunches verrichten, gedirigeerd door hun telefoon. Er wordt ‘gehoelahoept’ op het grasveld naast Goesting en je ziet ze touwtjespringend in de Zandhofse- en de Griftstraat.

Tegel-workout

Niet doorsnee is ook Gildstraatbewoonster Denice Kooymans, die haar workoutmatje uitspreidt op de verende tegels van het kinderspeelplaatsje op de hoek Bollenhofse- en Gildstraat: “Na een dag thuiswerken is het fijn om naar buiten te gaan en lekker te sporten. Ik mis de gewone beweging van en naar kantoor en ik mis mijn hockey. Als het droog is leg ik meestal direct na zes uur mijn handdoek neer. Ik sport de hele winter door op straat. De kinderen vinden het leuk om te zien, ze doen soms even mee en veel mensen roepen ‘goed bezig!’ Ik krijg eigenlijk alleen maar leuke reacties.”

De meest frequent beoefende sport in deze tijd is wel het wandelen. Vriendinnen, geliefden, aloude partners, maar ook mensen in hun uppie maken hun ‘ommetje’ of gaan op weg naar Voordorp, de Voorveldse polder of Groenekan. Vaak na de ochtendkoffie, maar ook na het avondeten trekken velen er nog op uit. De wijk wordt er alleen maar leefbaarder en gezelliger van; sommige corona-effecten mogen wel blijven.