‘Met zwart-wit kun je meer vertellen dan met kleur’

Willem Vreeswijk: ‘Ik ben meer tekenaar dan schilder’
Foto: Eric Westzaan

 Aan de Bollenhofsestraat, verscholen achter de toegangspoort van de voormalige worstelvereniging ‘De Halter’, woont en werkt beeldend kunstenaar Willem Vreeswijk. “Ik ben meer tekenaar dan schilder, al ontstaat er per ongeluk ook weleens een schilderijtje.” Willem werkt met potlood, in allerlei variaties. Zijn werk heeft een verrassende gelaagdheid, diepte en grootte voor dit materiaal.

Het lag helemaal niet in de lijn der verwachting dat Willem kunstenaar zou worden. Het gezin waarin hij opgroeide had niets met kunst en zijn tekenkwaliteiten benutte hij voor een technische opleiding. Maar toen hij stage liep bij een klein architectenbureautje en iemand daar een tekentafel huurde voor een eindproject van de kunstacademie werd het zaadje geplant. “Dat wilde ik ook; ik schreef me in voor de opleiding architectuur, maar door al het andere aanbod op de academie lokten al snel andere stijlen.” Hij ontwikkelde zijn talent om iets te vertellen via beelden: “Die studie was echt een speeltuin.”

Willem werkt vooral in zwart-wit. “Daarmee kun je meer vertellen dan met kleur. Vergelijk het met een zwart-witfilm of een boek, niet alles is al ingevuld. Er ontstaat vrijheid voor eigen interpretatie.” Qua onderwerp is hij geïnteresseerd in de aanwezigheid van afwezigheid, zijn tekeningen ontstaan door de ruimte rondom een leegte op te vullen tot een beeld. Zijn werk maakt hij in series aan de hand van een thema dat hij van alle kanten benadert, door vanuit ‘duizend verschillende deuren’ naar het onderwerp te kijken. Thema’s dienen zich aan vanuit de actualiteit of bijvoorbeeld gesprekken met mensen.

“Vanaf het moment dat ik van de Kunstacademie kwam heb ik altijd m’n eigen ding gedaan.” Willem heeft zijn kunstenaarschap altijd goed kunnen combineren met ander werk, zoals bij de Stadsschouwburg of als kunstdocent. Het kunnen bijwonen van al die voorstellingen in de schouwburg en de onderdompeling in groepen mensen met een scheppende geest verrijkten zijn creatieve verbeelding. Nu, na zijn pensioen, geeft hij nog cursussen modeltekenen en begeleidt hij kunststudenten. Aan hen blijft hij zijn motto meegeven: “Het moet gaan om de inhoud, daarvoor moet je je kunst inzetten.”