Kunst in de oude bieb 

Foto: Jeannette Schols

In de oude Centrale Bibliotheek op de Stadhuisbrug is momenteel een pop-upmuseum te vinden. Het van boekenkasten ontdane gebouw toont zich in haar volle glorie. Op vijfduizend vierkante meter is werk te zien van zeventig bekende kunstenaars, van wie het merendeel een band heeft met Utrecht. De naam van het project is UtrechtDownUnder; de organisatie is in handen van Kunstliefde. Schilderijen, tekeningen, beelden, installaties, performances en video’s, tot 21 december is er een keur aan actueel werk te zien. UtrechtDownUnder 2020 wil niet alleen kunst tonen maar ook waardig afscheid nemen van de plek waar menigeen uren met de neus in de boeken zat. Het rijksmonument, bekroond met een kleurrijke glas-in-loodkoepel uit begin vorige eeuw, is zoveel mogelijk gelaten zoals het werd aangetroffen. De sporen verraden waar vroeger de kasten stonden, daar is de vloer dof. Eromheen, het resultaat van jaren goed boenen, een spiegelgladde maar versleten vloer.

Organisator Kunstliefde realiseerde eerdere edities van UtrechtDownUnder in de werfkelders (2013 en 2017 ) en de voormalige gevangenis Wolvenplein (2015). De kracht van UtrechtDownUnder ligt in de presentatie van actuele kunst voor een breed publiek op een bijzondere locatie. De tentoonstelling in het vier verdiepingen tellende gebouw is ruim opgezet. Noodzakelijke veiligheidsmaatregelen in verband met het coronavirus zijn van kracht.

www.utrechtdownunder.nl
www.kunstliefde.nl