Een zaterdag in Wittevrouwen

Ruimte genoeg in de anderhalvemeterrijen voor brood of kaas
Foto: Eric Westzaan

Wittevrouwen heeft het allemaal: cultuur, sport, groen en natuurlijk gezellige kroegjes en restaurants. Ondanks alle coronagerelateerde maatregelen van de afgelopen periode, blijkt hier toch nog veel mogelijk. En omdat we momenteel niet ver mogen reizen is hier een greep uit de mogelijkheden die een zaterdag in eigen wijk te bieden heeft.

08:30 uur – Actief opstarten
We beginnen de dag in het groen. In en om het Griftpark zijn veel sportmogelijkheden. Het merendeel is mogelijk in de buitenlucht, ook in de winter. Ten minste tien verschillende aanbieders zijn hier momenteel actief. Van yoga tot hardlopen en van fitness tot HIIT en bootcamp. Daarnaast trekken ook de skatebaan, het basketbalveld en de voetbalkooi veel publiek en is het mogelijk om met kano’s door de Biltsche Grift te varen. Keuze genoeg voor een actieve ochtend!

10:00 uur – Ontbijtje scoren
Binnen kun je de afgelopen tijd niet zitten, maar een ontbijt afhalen is een goed alternatief. Vooral op de Biltstraat is het goed scoren, bijvoorbeeld bij de Keuken van Thijs of Bagels & Beans. Wil je graag verse levensmiddelen kopen bij onze lokale middenstand, ook dan kun je op de Biltstraat terecht bij bijvoorbeeld de slager, poelier, bakker of visboer. Ook een rondje door de wijk kan geen kwaad. Via groenteboer Ganseman naar bakkerij Verhoeff en de zaterdagse kaaskraam met Veenendaalse kaas. Op zaterdagochtend staan de anderhalvemeterrijen in de Poortstraat soms bijna tot Roberto!

11:30 uur – Winterse wandeling over het Veeartsenijterrein
De Rijks Veeartsenijschool was vanaf omstreeks 1820 de eerste onderwijsinstelling in Nederland waar dierenartsen werden opgeleid. In 1988 verhuisde deze definitief naar De Uithof, het tegenwoordige Utrecht Science Park. Diverse gebouwen zijn inmiddels gewaardeerd als rijksmonument en het terrein is een beschermd stadsgezicht. Van de tegenwoordig bewoonbare stallen tot aan het prachtig gerestaureerde Anatomiegebouw, geheel in Amsterdamse Schoolstijl: het is een lust voor het oog.

13:00 uur – Afhaallunch
Je begint inmiddels vast trek te krijgen. Voor de lunch kun je bijvoorbeeld een broodje en een koffie afhalen bij Koffie75 op je weg terug vanaf het Veeartsenijterrein of bij Onz aan de Biltstraat.

14:30 uur – Middagontspanning
Voor de middagactiviteit in eigen wijk, lichten we maar liefst drie opties uit, afhankelijk van je wens en gezelschap. Met kinderen is de kinderboerderij met naastgelegen speeltuin Griftsteede in het Griftpark een aanrader. Ben je meer in voor een spel? Bij speelhal Ozebi zijn er talloze mogelijkheden voor actie, al kan in verband met corona wellicht niet alles doorgaan. Mocht je meer toe zijn aan ontspanning, dan vind je bij Five City Spa een oase van rust. Kies voor bijvoorbeeld een massage of gezichtsbehandeling.

17:30 uur – Borrelen en etenstijd!
Een borrel is momenteel helaas alleen maar thuis mogelijk. Maar gelukkig kunnen we voor de ingrediënten goed in de wijk terecht. De kortgeleden gestarte ‘Gastmaal marché’ heeft onder andere verschillende speciaalbiertjes in de verkoop. Daarnaast kan de bierliefhebber ook bij Bierman & Bierman terecht. De wijnproever kan zijn geluk op bij Vleck of het Gouden Glas. Ook thuis uit eten is inmiddels de normaalste zaak van de wereld. C’est Ça helpt je met video’s om de laatste hand te leggen aan je drie-, vier- of vijfgangenmenu. Ook Goesting, Proost! en MiLi zijn overgestapt op afhaalmaaltijden en bij het Griekse restaurant Europa staat er zelfs een ouzo voor je klaar.

20:00 uur – Culturele avond
Dan is het tijd voor een culturele afsluiting van je ‘Wittevrouwse Zaterdag’. Op moment van schrijven zijn de theaters weer geopend. In het knusse ZIMIHC theater zijn veel uiteenlopende en verrassende voorstellingen te zien. Het theater is gevestigd in het sfeervolle negentiende-eeuwse pand van de voormalige Nederlands Hervormde Gemeenteschool (‘De Bouwsteen’). Ook in de prachtige Paardenkathedraal, de thuisbasis van stadsgezelschap Theater Utrecht, zijn verschillende voorstellingen te zien. Tot slot is het interessant om theaterhuis ‘De Berenkuil’ in de gaten te houden, ook hier vinden regelmatig interessante cursussen en workshops plaats, verzorgd door verschillende aanbieders.

Kortom, in deze tijden zijn er genoeg mogelijkheden voor klein vertier te vinden in de buurt.