Bijna BovensteBeste Bermbeheerder

Ecologisch maaier Dirk Meerkerk haalt met paard en wagen het gemaaide gras op
Foto: Eric Westzaan

BovensteBeste Bermbeheerder 2020 werd hij nét niet, boer Dirk. Deze titel, die in het leven is geroepen door de Vlinderstichting, mag dit jaar gevoerd worden door de gemeente Gouda. Maar de ecologisch maaier van onder andere het Griftpark en Bloeyendael, Dirk Meerkerk, behaalde wél een glorieuze tweede plek in deze competitie. Reden om eens langs te gaan bij ‘onze’ boer Dirk.

 “Het is natuurlijk wel heel erg leuk. We hebben de titel dan wel niet gekregen, maar toch wel bijna. Dat maakt ons trots,” vertelt Dirk verheugd. Hij zegt volop energie te krijgen uit zijn werk en dat is te merken. Op de vraag wat ecologische maaien eigenlijk inhoudt, brandt hij los: “Je maait niet in één keer alles, je doet het gefaseerd: je maait in rondingen, als een soort slinger. Dat is bevorderlijk voor de insecten. De tweede keer maai je wéér in een slingervorm, maar dan tegenovergesteld aan de eerste keer. Bij het maaien kijken we ook naar de groei van de planten. Laatst vonden we bijvoorbeeld voor de derde keer een wilde orchidee langs de singel. We sparen zo’n plant en kijken daarna ook of hij uitzaait. Verder letten we op de grondsoort, en kijken of het vochtig of droog is.”

Vinger- of messenbalk
“Maaien doen we met een zogenoemde vinger- of messenbalk, omdat zo’n maaier knipt in plaats van snijdt. Dat is beter voor de hergroei. Bij ecologisch maaien houd je ook rekening met de biodiversiteit, maar het maaien is wel omslachtiger.” Het begon allemaal met Wim Horst, parkcoördinator van de gemeente. “Met hem ging ik 21 jaar geleden in het voorjaar op de fiets de stad door. Bij het Zocherpark bijvoorbeeld gaf hij uitleg hoe Zocher het bedoeld had: een deftig stadspark moest het zijn. In het Griftpark en Bloeyendael gaat het weer heel anders. In het Griftpark houden we de natuurkern bij en helpen we met de plantenmuur. In Bloeyendael is veel meer werk aan de winkel, zoals op dit moment in de Heemtuin.” In het stadsbeeld is vooral het opruimen van het gemaaide gras bekend; dat gaat met paard en wagen en is daarmee de bovenste beste garantie voor veel bekijks!