Lintje voor Christien van den Heuvel

Christien van den Heuvel met één van de door buurtkinderen geknutselde onderscheidingen
Foto: Eric Westzaan

De woorden ‘Het heeft zijne Majesteit behaagd…’ en het officiële lintje heeft Christien van den Heuvel door de coronacrisis nog niet ontvangen, maar de alternatieve huldiging door de buurt was misschien nog wel zo mooi!

Al veertig jaar zet Christien van den Heuvel zich als vrijwilliger in voor de samenleving. Voor diverse organisaties van de Katholieke Kerk, maar bijvoorbeeld ook voor het Stiltecentrum Utrecht en Stichting ’t Labyrint, meestal in de rol van penningmeester. En dat is niet toevallig, want ze is zeker 25 jaar accountant geweest en heeft nu haar eigen administratiekantoor aan huis. Ze is 72, maar werkt nog steeds! Al is ze haar klantenkring wel langzaam aan het afbouwen.

Vaak is ze er gewoon ingerold; gevraagd. En meestal zei ze geen nee. “Ik vind het fijn om mensen te kunnen helpen, om nodig te zijn. Ik heb ooit zelfs overwogen om de zorg in te gaan, maar mijn man Nico zei toen dat ik met het werk dat ik nu doe ook sociaal betrokken kan zijn.”

Naast al die officiële vrijwilligerstaken is Christien ook een spil in de buurt. Kinderen uit de straat beschouwen haar als ‘extra oma’ en komen langs om te spelen, hun nieuwe schoenen te laten zien of om te helpen met bakken. En ook hun ouders kunnen altijd bij haar en haar man terecht. Christien: “Ik probeer mensen met elkaar in contact te brengen, je woont hier toch net alsof je in een dorp woont.”

Toen de officiële huldiging niet door kon gaan besloten haar buurtgenoten om haar toch in het zonnetje te zetten. Nadat de burgemeester Christien had gebeld hing Nico de vlag uit en op dat sein barstte de straat los met lawaai van potten en pannen. Ze werd onthaald met oranje tompoucen en kreeg van de buurtkinderen achttien geknutselde onderscheidingen.

Tijdens de officiële huldiging wil Christien een cape gaan dragen met al die achttien zelfgemaakte lintjes. Hoewel ze de koninklijke onderscheiding heel erg waardeert, heeft de buurthuldiging haar echt geraakt: “Ik wil altijd graag dat iedereen rekening met elkaar houdt en op die dag is dat gelukt.”