Utrecht maakt kans op twee jongerenvertegenwoordigers, bij de VN en in Brussel

Twee studenten uit Wittevrouwen, Eva (21) en Leverne (20), staan allebei in de finale om jongerenvertegenwoordiger te worden. Eva op het gebied van biodiversiteit en voedsel bij de Verenigde Naties, Leverne voor Europese Zaken in Brussel.

De Nationale Jeugdraad kiest ieder jaar nieuwe jongerenvertegenwoordigers om, voor een periode van twee jaar, het land door te trekken om van jongeren te horen wat zij belangrijk vinden als het gaat om gelijkheid, duurzaamheid, vrede en veiligheid en internationale samenwerking. Die meningen nemen ze vervolgens mee naar conferenties in binnen- en buitenland.

Eva woont in Utrecht en studeert communicatie aan de Universiteit van Amsterdam. Ze behaalde voordien haar bachelor in politicologie en psychologie aan University College Utrecht. Eva: “Wij mensen hebben de neiging te veel aandacht te besteden aan onze kortetermijnbelangen, waarbij de westerse mens en z’n geld centraal staan. De huidige generatie politici lijkt zich te weinig te bekommeren om de toekomst van toekomstige generaties, is teveel bezig met het behartigen van de belangen van business as usual. Door dat kortetermijndenken staan er nu 1 miljoen plant- en diersoorten op het punt om uit te sterven. Namens de jongeren van Nederland wil ik bij de Verenigde Naties pleiten voor meer serieuze aandacht om het uitsterven van nog meer soorten te stoppen.”

Leverne studeert rechtsgeleerdheid aan de Universiteit Utrecht. Leverne: “Ik wil jongeren leren over de EU, de geschiedenis en de instituties. Maar nog belangrijker: hoe zien we de EU terug in ons dagelijks leven, wat hebben we eraan en hoe beïnvloedt het ons leven? Daarnaast wil ik de meningen van jongeren horen! Wat gaat er goed, wat kan beter en waar hebben wij, jongeren, behoefte aan? Al deze input wil ik meenemen en als een grote pot anti-age over het beleid smeren, zodat wij er vandaag én morgen iets aan hebben. Zo worden jongeren niet meer alleen de belevers van de toekomst maar ook de beslissers van vandaag.”

Deze week vindt de verkiezing plaats van Jongerenvertegenwoordiger Biodiversiteit en Voedsel, en Jongerenvertegenwoordiger Europese Zaken. De vier finalisten, onder wie Eva en Leverne, voeren acht dagen lang campagne om zo veel mogelijk online stemmen te verzamelen. Stemmen kan op https://stem.njr.nl .De winnaars worden bekend gemaakt op het verkiezingsevenement Over de Grenzen op 22 juni in Naturalis in Leiden.