Schilderen onder de Spaanse zon

Wil Wiegant is onder andere geïnspireerd door Piet Mondriaan
Foto: Eric Westzaan

Al meer dan veertig jaar schildert Wil Wiegant met veel passie. Nadat hij was afgestudeerd aan de kunstacademie in Utrecht vertrok hij naar de Spaanse zon. “In Nederland is het ontzettend lastig om als kunstenaar je brood te verdienen. Het levensonderhoud als kunstenaar en de bijbehorende kosten waren en zijn in Spanje een stuk lager. Daarnaast kan je door het prettige klimaat veel buiten schilderen, iets wat mijn voorkeur heeft.”

Na een aantal jaren vindt hij op het Canarische eiland La Gomera de perfecte plek om een deel van het jaar door te brengen. En zo pendelt hij al meer dan dertig jaar tussen Nederland en La Gomera, met een atelier op het eiland en een in de Goedstraat, waar hij met zijn gezin begin deze eeuw kwam wonen.

Kenmerkend aan het werk van Wiegant is dat hij vormen en tekens terugbrengt tot abstracties. Zo werkt hij met terugkerende motieven als de zon, de maan en vlinders. Daarnaast vormt op veel van zijn doeken de boot het centrale motief. Ook zijn intensieve gebruik van de primaire kleuren rood, geel en blauw vallen op. “Op dat gebied ben ik geïnspireerd door Piet Mondriaan en Willem de Kooning. De helderheid van de Nederlandse schilderkunst is iets dat mij erg aanspreekt.” Zijn schilderijen worden wereldwijd verkocht, maar een groot deel van zijn klanten komt uit Duitsland. “Wellicht juist vanwege de traditionele donkere schilderkunst daar.”

Bij het schilderen op de geweven, soms ongeprepareerde, linnen doeken maakt Wiegant gebruik van verf die hij zelf mengt op basis van pigment. “Op die manier kan ik het beste de gewenste kleur krijgen. Zo ben ik naar de specifieke geeltinten, die ik de laatste tijd veel gebruik, jarenlang op zoek geweest.” In zijn atelier is te zien dat Wiegant op alle formaat doeken uit de voeten kan, variërend van 20 centimeter tot 2 meter.

De Coronacrisis komt hij gelukkig nog goed door. “Al zit het ondernemerschap niet van nature in mij”, lacht Wiegant. “Daarvoor heb ik in het verleden wel allerlei cursussen gevolgd, maar ik zou daar nog meer uit kunnen halen. Ik ben blij dat ik een aantal opdrachten had lopen, want de kunstmarkt waar ik bijvoorbeeld wekelijks in Amsterdam sta, gaat momenteel niet door.”

Meer informatie: www.wilwiegant.nl