Zo wordt de wijk leuker, groener, mooier!

De sporttoestellen in het Griftpark zijn gefinancierd vanuit het Initiatievenfonds
Foto: Annet van den Akker

Wist u dat er in Wittevrouwen goed gebruik wordt gemaakt van het Utrechtse Initiatievenfonds? Dit fonds is er voor ideeën die Utrecht leuker, groener, gezelliger, socialer of mooier maken. Iedereen kan een aanvraag doen, u ook! Een paar wijkgenoten gingen u voor.

Een sportieve wijkbewoonster zag graag nieuwe sporttoestellen in het Griftpark. Ze bewoog hemel en aarde, zocht alles daarvoor uit, testte diverse toestellen én vond gehoor bij het Utrechtse Initiatievenfonds. In januari 2020 zijn een paar toestellen in het park geplaatst en het leuke is: iedereen kan en mag er gebruik van maken! Wim Horst, parkcoördinator van de gemeente Utrecht vindt het fantastisch dat de toestellen er zijn, bij hem stond het namelijk op de lijst met dingen die hij voor zijn pensioen nog wil regelen. “Het is van licht tot donker feest bij die toestellen!” Een tweede ding op zijn lijst was de ‘lange zitbanken’ net voor de brug naar het restaurant. “Een prachtig uitzicht op de ecomuur heb je daar.” Beide ideeën zijn volledig gefinancierd door het Initiatievenfonds.

Bewoners van de Zeeheldenbuurt vonden een plein daar erg ongezellig en bij regen bleef er ook nog eens veel water op staan. Na een buurtenquête bleek dat er grote behoefte was aan meer groen. Actieve buurtgenoten pakten dit op, het wijkbureau wees hen op het fonds. Met steun daarvan werden de tegels op het plein vervangen door struiken en planten. Dit draagt meteen een ‘steentje’ bij aan Waterproof030, een project tegen wateroverlast in diezelfde wijk.

Dankzij het Initiatievenfonds kan veel geregeld worden, het moet wel vanuit de bewoners ontstaan. Deze wijkkrant ontvangt bijvoorbeeld ook steun van het fonds. De gemeente moedigt mensen aan om zich vrijwillig in te zetten, ideeën te bedenken en over het organiseren daarvan na te denken. Het wijkbureau ondersteunt graag bij plannen voor het verbeteren van de wijk. Als plannen goedgekeurd zijn zorgt het fonds voor de financiële kant van het verhaal.

 

Heeft u ook een idee voor de wijk? Kijk eens op www.utrecht.nl en zoek op ‘initiatievenfonds’ of het plan in aanmerking komt voor steun uit het fonds.