Bed en Breakfasts geliefd in Wittevrouwen

Central Park, de B&B van Ineke van Tuinen, staat in het teken van kunst en design
Foto: Eric Westzaan

Utrecht telt ruim tachtig Bed en Breakfasts (B&B’s). De meeste daarvan zitten in de binnenstad, maar Wittevrouwen is minstens zo populair door de rust, het park en de nabije ligging van het centrum en de Uithof. Het is even rustig nu in coronatijd, maar de logieshouders zetten hun schouders onder de vereiste maatregelen en verheugen zich op de verwachte toestroom van toeristen uit eigen land.

Vanwege de coronamaatregelen lakt Ineke van Tuinen van B&B Central Park een tafeltje. Haar B&B heeft twee kamers met een gemeenschappelijke ruimte waar het ontbijt geserveerd wordt. Dat is nu niet handig en dus krijgt één van de kamers een extra tafeltje en staat ’s ochtends een trolley met ontbijt voor de deur. Ook de gezamenlijke entree is aangepakt, zodat contact tussen huurder en eigenaar niet nodig is. Central Park staat in het teken van kunst en design, geen wonder met een kunsthistorica als eigenaar. Ineke bedacht de B&B toen ze bij de vorige crisis werkloos werd: “Ik heb altijd veel kunst verzameld en had een bepaalde doelgroep voor ogen die dat zou waarderen. En dus is de benedenverdieping in stijl verbouwd. Kunstenaars maakten het meubilair en er hangt ook veel kunst, een mix van vintage en hedendaags. Je ziet dat ook aan de groene uil op de voorruit bij de entree.”

Coronaproof en contactarm

Ineke mikt op mensen die bij festivals werken en natuurlijk de bezoekers daarvan, buitenlandse kunstliefhebbers, maar ook vrienden of familie van wijkbewoners. In de zomer komen fietstoertochters langs, die hun fietsen kwijt kunnen op de patio. De B&B bestaat ruim vijf jaar en loopt als een trein. Nu is het even stil, maar Ineke klust flink door, vermeldt op haar site hoe coronaproof en ‘contactarm’ ze is, bedandbreakfast.nl begint weer aan te trekken en mensen boeken al voor de zomer. Ze redt het nu net. “Het is wel een leerschool voor de toekomst om nog beter voor een buffer te zorgen.”

De gemeente Utrecht reguleert particuliere tijdelijke verhuur om overlast van toeristen en huisjesmelkerij te voorkomen. B&B-eigenaar Werend Griffioen richt daarom met twee collega’s Host Club Utrecht (www.hostclubutrecht.nl) op, om op te komen voor de belangen van kleinschalige logieshouders. Wilbert Kalfsvel, gemeentelijk accountmanager hotels, Short Stay, Vakantieverhuur en gebiedsadviseur Oost en Noordoost, meldt dat het handig is een aanspreekpunt te hebben, ook omdat nieuwe wetgeving op vakantieverhuur in de maak is.

Werend en zijn vrouw Kitty beheren sinds 2013 B&B Logement van Gent in hun herenhuis in de Zeeheldenbuurt: “Onze wijk is populair! We hebben vaak universitaire medewerkers, zoals een professor uit Brazilië die hier drie maanden college kwam geven, en buitenlandse studenten of onderzoekers. Onze B&B loopt heel goed, maar het is nu even een ramp: een en al annulering. Dat betekent tot juni een inkomstenderving van € 4000 en dat kan oplopen tot zeker het tweevoudige. Het onderhoud aan het huis dat gepland stond hebben we maar even stilgelegd. Ik doe geen beroep op ondersteuning van de gemeente, want onze situatie is niet schrijnend.”

B&B-eigenaar Werend Griffioen
Foto: Eric Westzaan

Vet verdienen?

De versterking van de stedelijke economie door de platformeconomie wordt geschat op 20 tot 30 miljoen euro

“We zijn met Host Club nu een jaar bezig en het loopt uitstekend. We fungeren een beetje als een vakbond, wisselen nieuws uit, delen zorgen, kijken naar belastingen en belangen en gaan na hoe we het beste coronaproof kunnen zijn. We onderschrijven een gedragscode: voorkom overlast, wees bereikbaar voor buren, stel huisregels op, neem het serieus. We hebben zo’n 25 actieve leden en 125 volgers. Het zijn vaak oudere mensen die ‘logieshouder’ worden om wat extra inkomen te genereren naast een karig pensioen of alleen AOW. Het beeld bij het grote publiek is dat mensen er vet aan verdienen, maar dat klopt beslist niet, zeker niet in het bescheidener Utrecht. Onze stad is niet in de eerste plaats een toeristische trekker, het is een intellectuele werkstad. Mijn gasten komen hier om les te geven, te studeren en stage te lopen, dat past bij de wijk die gevuld is geraakt met intellectuele werkers. Ik heb geen zorgen voor de toekomst, je ziet nu al dat iedereen er graag op uit wil na zo’n lange opsluiting!”

Airbnb-accommodaties
In de eerste maanden van 2019 waren er in Utrecht, volgens de laatste monitor van de universiteit Utrecht, ongeveer duizendAirbnb-accommodaties gemiddeld per dag actief, aldus Wilbert Kalfsvel van de gemeente Utrecht. “In Wittevrouwen zijn 101 actieve Airbnb-accommodaties. Dat zijn dan zowel particuliere vakantieverhuuradressen (volledige huizen die worden aangeboden) als B&B’s (enkele kamers in een woning). Die laatste zijn ver in de minderheid.” Voor de gemeente is een belangrijk uitgangspunt bij verhuur aan toeristen dat de logieshouder zelf in de woning woont waar de Bed en Breakfast (B&B) zich bevindt, en dat deze zelf aanwezig is. Tijdelijke vakantieverhuur van de hele woning is toegestaan voor maximaal zestig nachten per kalenderjaar. Bij een B&B is er geen maximum aantal nachten. Overige voorwaarden waaraan een verhuurder moet voldoen: de woning is brandveilig, toeristenbelasting is betaald en men waakt ervoor overlast voor de buurt te veroorzaken. De toeristenbelasting is 6 procent van de overnachtingsprijs, exclusief BTW en ontbijt.
Veel B&B eigenaren maken voor de werving van gasten gebruik van platforms als Airbnb, Booking.com en Tripadvisor. Host Club Utrecht berekent dat de verdiensten uit deze platformeconomie in Utrecht jaarlijks 5,5 miljoen euro bedragen. De versterking van de stedelijke economie wordt geschat op een bedrag tussen de 20 en 30 miljoen euro.

Bekende B&B ’s in Wittevrouwen:

  1. Wittevrouwenpoort, Poortstraat 3
  2. Logement van Gent, Admiraal van Gentstraat 13
  3. Central Park, Kleine Singel 23
  4. De Singel, Wittevrouwensingel 86c
  5. 16 Sous, Obrechtstraat 16
  6. De Witte Vrouwe, Gildstraat 156