#supportyourlocals, ook na 1 juni

Foto: Florien Willems

De afgelopen tijd zagen we veel creatieve initiatieven van onze lokale horecaondernemers die probeerden het hoofd boven water te houden tijdens de coronacrisis. Hoe is het ze vergaan en wat doen ze na 1 juni?

“Puur economisch is het natuurlijk een drama”, vertelt Anne Vries, bedrijfsleider van Whakamarie (Biltstraat). De tent opende eind 2019 en schotelt een mix van Japanse en Peruviaanse gerechten voor. Na een paar maanden brak de crisis uit. “We hadden geen buffer na de verbouwing en eerste openingsmaanden en lopen verschrikkelijk hard achteruit.” Het gloednieuwe restaurant bleef open om bezorg- en afhaalmaaltijden te verkopen en deed mee aan creatieve dingen als een diner met Cinema Culinair, waarover Michel Simons schrijft in zijn column. “We voelen ons erg gesteund door buurtgenoten die regelmatig bestellen.” Vries blijft positief.

Niet alleen nieuwe zaken hebben het zwaar. Ook bij C’est Ca, al 12,5 jaar een begrip in de wijk en omstreken, kwam de klap van de plotselinge sluiting hard aan. Maar al snel bedacht eigenaar Raoul Witteman een thuisbezorgpakket en later ging ook de afhaalservice van start. Met bijbehorende filmpjes legde Witteman zijn gasten uit hoe de maaltijd met weinig moeite thuis serveer-klaar te maken. “Er zijn gasten die je zo ontzettend graag willen steunen, dat is hartverwarmend.”

Op 1 juni ging C’est Ca weer open, maar met de huidige maatregelen kan slechts de helft van het normale aantal gasten binnen plaatsnemen. Op de openingsdag was het populaire restaurant dan ook meteen volgeboekt. “C’est Ca is natuurlijk maar een kleine zaak. We blijven dus afhaal erbij doen zolang het haalbaar is”, vertelt Witteman.

Bij Whakamarie kwamen na 1 juni in zowel de voor- als achterzijde van de zaak vijf tafels beschikbaar, daarnaast mocht het terras open. Daarmee hoopt Vries de zomer door te komen.

Veel restaurants in de wijk hebben echter geen terras, zoals Europa, de Griek in de Gildstraat. Zij gaan na 1 juni dan ook door met de afhaalservice, die gelukkig goed loopt.

Ook na deze magische datum zal het spannend blijven voor veel van onze lokale ondernemers: #supportyourlocals dus ook ná 1 juni!