De Klusdienst: burenhulp 2.0

Foto: Barn Images/UNSPLASH

Een lekkende kraan repareren, de rookmelder vervangen, een struik of boompje snoeien of een schilderij of lamp ophangen; iedereen die het niet (meer) lukt deze betrekkelijk simpele klusjes zelf uit te voeren, kan De klusdienst van De Bouwsteiger inschakelen. Hoe gaat het een klein jaar na oprichting met deze klusservice?

“Je zou De Klusdienst kunnen zien als een vernieuwde vorm van burenhulp,” aldus coördinator Jip van Eijden. “Vrijwilligers uit de wijk helpen tegen een kleine vergoeding buurtgenoten met kleine klusjes. Dat kunnen ouderen zijn, chronisch zieken, mantelzorgers, alleenstaanden; eigenlijk iedereen die niet makkelijk (meer) om hulp kan vragen aan buren, kinderen of vrienden.” Het gaat om klussen die te klein zijn voor loodgieter of aannemer, en binnen ongeveer een uur kunnen worden gedaan. Dat de vrijwilligers in de buurt wonen, maakt de klusdienst vrij laagdrempelig. “Zeker ouderen blijken vaak huiverig om onbekenden binnen te laten. Iemand uit de buurt wekt eerder vertrouwen.”

Coördinator Jip van Eijden
Foto: Eric Westzaan

De klusservice is onderdeel van De Bouwsteiger, een bewonersvereniging die al 35 jaar gereedschap uitleent aan bewoners. Het initiatief komt voort uit ‘Beter Thuis’, een netwerkproject waarin verschillende organisaties nadenken over toekomstige ouderenzorg en zoeken naar manieren om mensen niet alleen langer, maar ook beter thuis te laten wonen. Kleine verbeteringen in huis kunnen daarbij helpen. “Zoals drempels weghalen voor rolstoel of rollator, wasmachine of koelkast verhogen voor mensen die slecht kunnen bukken.”

Mensen willen niet alleen die foto opgehangen hebben, merken Jip en de zes andere klusvrijwilligers (vijf mannen, twee vrouwen), maar hebben vaak ook behoefte aan een praatje. “Regelmatig zitten we aan de koffie met sprits! En daar nemen we zeker de tijd voor.” Dat maakt De Klusdienst niet alleen prettig voor degenen die er gebruik van maken, maar ook leuk voor vrijwilligers. “Zij kunnen een buurtgenoot helpen, horen soms prachtige verhalen én leren hun buurt en de bewoners beter kennen.” Af en toe komen de vrijwilligers terecht in situaties waarin extra hulp en/of zorg nodig is, iemand die in de war is bijvoorbeeld, of zichzelf lijkt te verwaarlozen. In zo’n geval wordt het Wijkteam ingeschakeld.

 

Bewoners van postcodegebied 3572 kunnen hun klus aanmelden via: klus@debouwsteiger.nl of 06-83 13 37 85. Kosten €7,50.
Meer informatie: www.debouwsteiger.nl