Gluren bij je Wittevrouwse buren

Adriaan Dorresteijn, dit jaar te beluisteren in de Staalstraat
Foto: Reinier van Olderen

Begin februari werd het theaterfestival Gluren bij de Buren georganiseerd in steden door het hele land, zo ook in Utrecht. Particulieren boden hun woonkamer aan als podium voor artiesten en toeschouwers mochten gratis naar binnen om van de optredens te genieten. Wittevrouwen deed ook weer mee: in onze wijk waren elf acts te bewonderen.

Theater voor één dag

Joyce de Stoppelaar en Jos Frijns uit de Staalstraat stelden dit jaar voor het eerst hun huis open voor Gluren bij de Buren voor een solo-optreden van buurman Adriaan Dorresteijn. “Vorig jaar deed hij dit in Kanaleneiland, maar nu in zijn eigen wijk. Dat is natuurlijk nog leuker!” Dorresteijn speelt naar eigen zeggen gevoelige luisterliedjes met de gitaar. Sinds zijn pensionering is hij actiever geworden, zowel solo als in het driekoppige verband Dreamerz&Co. “Wanneer ik een nieuw nummer heb geschreven nodig ik regelmatig wat buurtgenoten uit om te komen luisteren. Daarnaast heb ik ook weleens gespeeld bij Café Averechts in de Vogelenbuurt en in het Griftpark.” Volgens de buren is de Staalstraat al een gezellige straat waar regelmatig activiteiten plaatsvinden. “Gluren bij de Buren is dan een extra moment om elkaar weer even te zien.”

For A Day Like This in actie in de Goedestraat

Ook bij Sander en Hester Wiegman uit de Goedestraat werd voor één dag de woonkamer in een theater omgetoverd. Hier deden ze dat voor de band For A Day Like This, waarin Sander zelf actief is als gitarist. “De naam van onze band, die dit jaar voor de tweede keer meedeed aan het festival, verwijst zelfs naar Gluren bij de Buren,” vertelt Sander. De band bestaat uit Utrechters en kent elkaar via de kerk. Sander: “We spelen een mix van eigen en covernummers, afhankelijk van ons publiek.” Ondanks dat het altijd spannend is of er mensen komen en hoeveel, is Gluren bij de Buren over het algemeen een succes. “Soms staat het publiek zelfs tot in de hal,” vertelt Hester enthousiast.

Publiek op schoot

Ook andere artiesten zijn enthousiast over het concept. Familie van Zingen deed al voor de vijfde keer mee aan Gluren bij de Buren en ditmaal in Wittevrouwen. Ed Olijkan, een van de zangers uit dit koor: “Het leuke aan dit festival is de laagdrempeligheid. Bezoekers kunnen lopend of met de fiets de stad door en zo meerdere optredens zien.” De wisseling van publiek vindt Ed leuk: “Meestal als wij optreden is dat voor familie en vrienden, maar bij Gluren bij de Buren is het publiek nieuw voor ons. En wij voor hen. We vinden het leuk mensen te verrassen met goede samenzang.” Dat lukt ook, want een wanklank na een optreden op dit theaterfestival heeft hij nog nooit gehoord. “Leuk aan optreden bij Gluren bij de Buren is dat je drie korte uitvoeringen doet. Het publiek kan zo proeven aan je kunsten en er kunnen best veel mensen met je kennismaken,” licht Ed nog toe over dit festivalconcept.

Woodsisters&Bro heeft ook vaker meegedaan aan het theaterfestival en was dit jaar in Wittevrouwen te zien. “Als amateurband wil je regelmatig optreden. Gluren bij de Buren is voor ons extra leuk omdat het kleinschalig is. We kunnen akoestisch spelen en hebben echt contact met het publiek. Toeschouwers zitten bijna bij je op schoot. Zó dichtbij is het publiek bij geen enkel ander optreden. Dat is wel even wennen, maar onze muziek werkt erg goed in die setting,” vertellen de bandleden. Voor de meeste leden van Woodsisters&Bro is dit een thuiswedstrijd, de helft van de band woont in Wittevrouwen. Er komt dan ook veel familie kijken. Samen met het onbekende publiek van alle leeftijden zorgt dat voor een leuke mix. Ook de sfeer is altijd goed. Maar of de eigen buren ook komen kijken? “Dat hoeft niet,” geeft de band aan, “die kunnen ons thuis ook gewoon horen!”

Theaterfestival aan huis
Gluren bij de Buren wordt elk jaar georganiseerd in verschillende Nederlandse steden. Dit jaar waren er optredens in 23 steden. In totaal stelden ongeveer 1.300 huishoudens (waarvan 164 in Utrecht) hun woonkamer beschikbaar als podium voor dans, theater, muziek, cabaret en meer.
Artiesten komen vaak uit de stad waarin ze optreden, dat zorgt meteen voor binding. Optredens duren zo’n twintig minuten, het programma zit zo in elkaar dat je gedurende de hele dag wel tot zeven optredens kunt genieten in eigen wijk. Met een beetje geluk liggen de locaties zelfs op loopafstand van elkaar. Zo is dit theaterfestival een laagdrempelige manier om in aanraking te komen met nog onbekende theatervormen en zo nieuwe acts te ontdekken!
Naast het initiatief om buurten gezelliger te maken en sociale contacten te stimuleren wil de organisatie ook podium bieden aan talent. Voor artiesten is het een interessante manier om wat naamsbekendheid te krijgen, de intieme huiskamersfeer maakt het misschien voor hen ook wat minder spannend. Of juist spannender, als de buren ineens in de ‘zaal’ zitten.
Het festival is ieder jaar weer een succes. Wie in de toekomst ook zijn of haar woonkamer wil aanbieden als podium, of graag een eigen act wil laten zien in Wittevrouwen, kan terecht op www.glurenbijdeburen.nl/utrecht. Daar is alle informatie te vinden.

Meer informatie: