Atelier Vlaswerk aan de Biltsche Grift

Jacqueline Wils experimenteert met kleuren, vormen en materialen
Foto: Eric Westzaan

Een geheime bron
voedt mij
Mij drijft
de scheppingsstroom
Nooit wetend
waar vandaan
Nooit wetend
waar het uitkomt

Dit gedicht is het motto van beeldend kunstenaar Jacqueline Wils. Menigeen heeft, al varend over de Biltsche Grift, een blik kunnen slaan op haar werk. Haar atelier ziet er vanaf het water uitnodigend uit. Hier maakt zij haar schilderijen en geeft zij workshops. Ook anderen zijn welkom om er te schilderen.

Jacqueline is autodidact. Ze heeft verschillende beroepen gehad, onder andere docent en trainer. Een vriend van haar schilderde; zij is het toen ook eens gaan proberen. “Ik vond het meteen heel leuk, maar het was zeker niet de bedoeling dat mijn werk de wereld in zou gaan.” Toch gebeurde dat wel. Een Amerikaanse vriendin vond haar werk zo mooi dat ze schilderijen is gaan kopen.

Eerst werkte Jacqueline gewoon thuis, later kon ze een winkel met werfkelder huren. Daar ontstond een pop-upwinkeltje. En er kwam steeds meer vraag naar haar werk. Ze kreeg ook opdrachten voor schilderijen. In 2003 werden drie huizen gebouwd aan de Biltsche Grift. Jacqueline en haar man waren zeer geïnteresseerd: hier zou een prachtig atelier gerealiseerd kunnen worden. Zo ontstond Atelier Vlaswerk, waar zij schildert en exposities kan organiseren. Jacqueline werkt vanuit haar gevoel en de stemming van het moment. Zij experimenteert met kleuren, vormen en materialen. Ook materialen die ze heeft meegenomen van de reizen die ze maakte. Schilderen is voor haar telkens weer een nieuw avontuur, een ontdekkingstocht tot het eindbeeld zich laat zien.

Haar schilderijen zijn soms kleurrijk, soms ingetogen en door het gebruik van materialen als hout, stof of dingen uit de natuur, soms driedimensionaal. Jacqueline kan na een cursus kunstzinnige hulpverlening ook mensen helpen, met bijvoorbeeld het omgaan met sterven en rouw door het maken van kunst. En zo komt er steeds weer iets nieuws op haar pad. “Op dit moment ben ik aan het zoeken,” zegt zij daarover. “Ik ben heel nieuwsgierig naar wat dit proces oplevert.” We kunnen het straks zien vanaf het water.