Na bijna 90 jaar is buurtsuper Koot verleden tijd

Richard Koot: “Ik maakte wel erg lange dagen”
Foto: Eric Westzaan

‘Oh, de spaghetti is op; gauw nog even naar Koot!’ Die gedachte komt misschien nog bij je op, maar sinds een aantal weken helpt de buurtsuper je niet meer aan vergeten boodschappen. Richard Koot sloot namelijk op 5 november de deuren van zijn winkel, de concurrentie van de grote supermarkten in de buurt werd te groot.

Het winkeltje aan de Griftstraat was een begrip in de wijk; met ongelooflijk veel boodschappen op een paar vierkante meter. Niet alleen wijkbewoners kochten er, ook zaken als Catering Gastmaal, de lokale tandarts en restaurant Griftpark hadden er een lopende rekening. Als bijvoorbeeld Gastmaal belde voor wat zoete aardappelen zorgde Richard er gewoon voor dat die er kwamen.

De winkel had ook een bredere functie. Pakjes voor bewoners in de straat die niet thuis waren, werden er afgeleverd. Ook de pallet met dozen Wijkkranten werd er bezorgd door de drukker en van daaruit verspreid over de bezorgers. Voor sommige mensen was het halen van de dagelijkse boodschappen een belangrijk sociaal contact. “De winkel was een ontmoetingspunt,” vertelt Richard Koot. Daar stond wel tegenover dat hij hele lange dagen maakte. Voordat de winkel om acht uur openging was hij al bij de Sligro geweest om voorraden te halen en had hij al bestellingen rondgebracht bij zijn diverse afleveradressen.

Grootvader Koot begon in 1931 met een ventwagen groentewaren te verkopen, in 1945 startte hij de winkel. Vader Wim Koot nam deze samen met zijn broer over. Richard zelf hielp ook al vroeg mee. In 2013 nam hij de zaak over van zijn vader. Maar de laatste jaren werden de winstmarges steeds kleiner en de winkel sluiten en het pand verkopen, was uiteindelijk een logische keuze. “Het besluit om de stoppen geeft rust, hoewel ik zeker het contact met de klanten ga missen.”

Richard vindt het fijn dat hij nu elke dag tegelijk met mijn gezin kan opstaan. “Ik kan ’s ochtends broodjes smeren voor mijn kinderen.” En hoe nu verder? “Ik ga eerst op vakantie, dan lekker klussen in huis en daarna nadenken over de toekomst.”