Mobiel in de buurt

De auto’s worden bestuurd door vrijwilligers
Foto: Eric Westzaan

Nu Richard Koot zijn winkeldeur in de Griftstraat definitief achter zich heeft dichtgetrokken, kun je in de wijk bijna geen boodschappen meer doen. Natuurlijk kun je alles online bestellen en laten bezorgen, maar veel mensen vinden het fijn om zelf boodschappen te doen, zeker als ze verder de deur niet vaak uitkomen.

Gelukkig rijdt sinds een half jaar de Buurt Mobiel door de wijk. Moyra Haaxma, samen met Jeroen Blokland oprichter van Buurt Mobiel, vertelt enthousiast over het concept: “Het is ontstaan in Overvecht in 2015. Wij werkten daar bij het netwerk 55-plus en merkten dat er behoefte was aan vervoer binnen de wijk. Alle mensen hebben behoefte aan veiligheid, ontmoeting en mobiliteit, en ze willen zelf beslissen waar ze wanneer naar toe gaan. We zijn gewoon begonnen en het sloeg meteen goed aan. In het begin reden we met gifgroene golfkarretjes, maar die bleken niet goed bestand tegen het intensieve gebruik. Nu rijden we in vier semi-elektrische auto’s voorzien van het Buurt Mobiellogo.” Buurt Mobiel werkt intussen ook in Tuinwijk, Tuindorp, Tuindorp-Oost en Wittevrouwen. Andere wijken volgen nog.

Hoe werkt Buurt Mobiel? Moyra: “We rijden met ruim dertig vrijwillige chauffeurs die zelf ook uit de wijk komen. In ons kantoor in Overvecht zit de centralist, die de ritten over de chauffeurs verdeelt. Vijf dagen in de week, tussen 9 en half 6 kunnen mensen een ritje bestellen. Dat kan voor van alles zijn: naar de tandarts of de huisarts, naar de Gaard, een bijeenkomst in de kerk of een bezoekje aan een vriendin, binnen de wijk of naar een wijk verderop. Een rollator of opvouwbare rolstoel kan mee, maar we komen nooit achter de voordeur. En we zijn er niet alleen voor ouderen: een zwangere vrouw of een jongere met een gebroken been kan er natuurlijk ook gebruik van maken.” De prijs wordt laag gehouden. Er wordt gewerkt met strippenkaarten of een retourtje. De klanten weten Buurt Mobiel goed te vinden. “We hebben na drie jaar al ruim 17.000 ritjes gemaakt. Er wordt veel mond-tot-mondreclame gemaakt.”

Meer informatie of een ritje bestellen? Buurtmobiel.com of 06-39721486.