Verkeer en vervoer in Wittevrouwen

De vernieuwde Wittevrouwensingel
Foto: Eric Westzaan

Het Utrechtse verkeer- en vervoersplan is de afgelopen tijd flink op de schop gegaan en voor de toekomst staan nog diverse plannen op de agenda. Ook in onze wijk zullen we daar het nodige van merken.

In september werd het Vervoerplan 2020 gepresenteerd. Een belangrijke verandering voor de bewoners van Wittevrouwen aan de Griftparkkant is een wijziging in de busdienst. Voorheen stopte lijn 55 twee keer per uur en lijn 7 elke tien minuten bij halte Kleine Singel om passagiers naar Maartensdijk/Voordorp dan wel het Centraal Station van Utrecht te brengen. Vanaf half december wordt lijn 7 vervangen door lijn 4. Deze zal nog maar vier keer per uur bij de halte Kleine Singel stoppen. De rijfrequentie van lijn 55 blijft hetzelfde. In de avonden en op zondagen rijden deze bussen gezamenlijk drie keer per uur.

Een aantal lijnen van U-OV verandert van uiterlijk en zal onder de naam U-link gaan rijden. Zo zullen de lijnen 28, 50 en 77 vanaf 15 december in andere hoedanigheid over de Biltstraat gaan. De elektrische bussen waarmee U-OV in Utrecht gaat rijden, gaan overigens over andere routes, dus daarop moeten we in onze wijk nog wat langer wachten.

Bewoners met een elektrische auto moeten vanaf 1 oktober een parkeervergunning hebben. Zij kunnen niet meer gratis parkeren op een oplaadplek in een betaald parkerengebied. Voor wijkbewoners zonder eigen auto is er goed nieuws: in parkeergarage De Grifthoek draait de pilot voor een zogenaamde deelhub waar autodelen wordt gefaciliteerd. Een deel van deze auto’s is elektrisch. Via de app Juuve kunnen wijkbewoners gebruik maken van deze mogelijkheid.

Een andere belangrijke verandering is de aanpassing van de Wittevrouwensingel, waar in het kader van het gemeenteplan om Utrecht vriendelijker te maken voor fietsers, een heuse fietsstraat is ontstaan. Een bewoonster laat weten vooral blij te zijn met de extra parkeerplekken voor fietsen en de algehele uitstraling van de straat. Helaas zijn er door de veranderingen (nog) minder parkeerplekken voor auto’s. Gelukkig kunt u om de hoek autodelen!

Op de hoogte blijven van verkeers- en vervoersplannen van onze wijk?
www.utrecht.nl/wonen-en-leven/wijken/wijk-noordoost