Einde aan 35 jaar klussers-service

Mart, zijn vrouw Karen en medewerker Hans kijken terug op een mooie periode
Foto: Eric Westzaan
 

Op 28 september sloot de winkel die ooit Utrechts eerste bouwmarkt was, de DHZ aan de Blauwkapelseweg, voorgoed zijn deuren. Het pand waarin de winkel was gevestigd is recent verkocht. Na overleg met de nieuwe pandeigenaar koos uitbater Mart Stolker ervoor niet meer (mee) te investeren in een laatste verbouwing en te gaan genieten van zijn pensioen.

In 1984, zo’n 35 jaar geleden, nam Mart samen met zijn vrouw Karen de winkel over. “Ik had daarvoor bij diverse Hubo’s gewerkt en wilde graag een eigen zaak. Destijds was deze winkel één van de zeven Hubo’s in Utrecht.” Door de jaren heen is de bouwmarktsector erg veranderd en zijn de meeste bouwketens vertrokken richting industrieterrein. De middelgrote zaken zoals Hubo verdwenen uit de stad. Ook Marts winkel was de laatste jaren geen Hubo meer, maar dat had slechts een praktische reden; Hubo werd overgenomen door een andere eigenaar en Mart wilde graag bij zijn vertrouwde inkooporganisatie blijven. Daarom nam hij afscheid van Hubo en ging onder de eigen naam DHZ verder.

De winkel heeft altijd goed gelopen; Mart en zijn medewerker Hans, die ook alweer tien jaar in de winkel stond, maakten het verschil met vakkennis en een goed assortiment. Ook de zaagmachineservice, waar je spullen op maat kon laten zagen, was inmiddels uniek in Utrecht en erg gewild. De klandizie varieerde van ervaren klussers tot absolute beginners die met raad en daad van Mart en Hans hun eerste klus tot een goed einde brachten. Op het prikbord achter de kassa prijkten door klanten gebrachte foto’s met het trotse resultaat.

Mart kijkt uit naar zijn pensioen. “Zes dagen per week open en dat bijna jaarrond is best zwaar. Het zal fijn zijn om buiten de schoolvakanties om op vakantie te gaan en zomaar eens een dag niks te doen.” Ook zijn vrouw vindt het fijn dat ze samen meer kunnen gaan ondernemen. Het is dus een afscheid met een lichte toets; Mart, Karen en Hans kijken terug op een mooie periode en bedanken de wijk voor het jarenlange vertrouwen en het fijne contact.